Sari la conținut

Martie a fost a zecea lună consecutivă care a bătut recordul de temperatură

​​Luna martie a anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, fiind totodată a zecea lună consecutivă care bate recordurile de temperatură, a anunțat marți serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, citat de Reuters, scrie sursa.

Temperatura medie a lunii martie a fost cu 0,1 grade Celsius mai mare decât recordul anterior pentru această lună, stabilit în 2016, și cu 1,68 grade Celsius mai mare decât media din perioada preindustrială, arată datele publicate marți de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice.

În plus, fiecare din ultimele zece luni a devenit cea mai caldă lună înregistrată vreodată, au arătat măsurătorile.

De asemenea, cele 12 luni care s-au încheiat cu luna martie reprezintă cea mai fierbinte perioadă de 12 luni înregistrată vreodată pe planetă, a precizat aceeași sursă. În perioada aprilie 2023 – martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială, adică 1850-1900.

Cercetătorii se întreabă acum dacă efectul fenomenului El Nino are legătură cu această perioadă deosebit de caldă și se declară îngrijorați de tendința pe termen lung.

„Tendința pe termen lung, cu valori excepționale, este cea care ne îngrijorează foarte mult”, a declarat pentru Reuters directoarea adjunctă a Serviciului Copernicus, Samantha Burgess.

„Aceste recorduri – lună de lună – ne arată cu adevărat că clima noastră se schimbă, se schimbă rapid”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!