Sari la conținut

Mărturia tânărului de origine română ”Îți vom băga bastonul de cauciuc în fund”. Arestat și condamnat în Transnistria pentru că a filmat și a ironizat litera ”Z”, simbolul războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Andrei a făcut ceea ce el a crezut că e o glumă. Din acel moment, viața lui s-a schimbat pentru totdeauna.

Pe 16 noiembrie 2022, un tânăr de origine română, de 23 de ani, din orașul Bender, Transnistria, a filmat, în joacă, ”o panglică bicoloră negru-portocaliu aranjată în forma literei Z, simbolul de bază al agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

A numit litera Z ”un rahat” și a fost auzit. De aici s-a declanșat o persecuție care oglindește o realitate mult mai largă și mai dură.Povestea este descris în articolul ”Andrei nu se mai întoarce în Transnistria”, realizat de jurnalista de investigație Polina Cupcea și publicat în siteul ”Oameni și kilometri” din Republica Moldova.

Descrierea cazului lui Andrei este una dintre cele care candidează la premiile jurnalistice Superscrieri, care urmează să se decerneze la București.Imediat după ce a filmat litera Z, Andrei s-a certat cu șoferul microbuzului în care era. Șoferul l-a mustrat că batjocorește ceva sacru. Andrei nu doar că nu a cedat, dar a rispostat șoferului și a și postat pe internet momentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!