Sari la conținut

Măsura ordonată de Volodimir Zelenski după sosirea mercenarilor Wagner în Belarus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanților armatei să consolideze sectorul militar de nord, după ce liderul grupării ruse de mercenari Wagner a sosit în Belarus, unde şi-ar putea stabili o bază, relatează vineri Reuters și Agerpres, citate de sursa.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi şi comandantul sectorului militar de nord, Sergii Naev, au primit misiunea de a implementa o serie de măsuri pentru a consolida această direcţie, a anunţat Zelenski pe Telegram.

El a mai menționat că a avut o întâlnire cu responsabilii guvernamentali şi militari, la care a primit un raport din partea serviciilor de informaţii şi forţelor de securitate cu privire la situaţia din Belarus, ţară învecinată la nord cu Ucraina şi al cărei teritoriu a fost la începutul invaziei ruse platforma de lansare a ofensivei în nordul Ucrainei, zonă de unde între timp trupele ruse s-au retras pentru a se concentra în schimb pe estul şi sudul acestei ţări.

În anunţul său, Zelenski nu a făcut nicio referire la Evgheni Prigojin, care s-a exilat în Belarus după rebeliunea pe care a lansat-o la sfârşitul săptămânii trecute pentru a înlătura conducerea militară rusă, pe care acuzat-o de incompetenţă în războiul din Ucraina.

Mercenarii Wagner ar urma să primească o bază militară în Belarus

În urma unui acord mediat de preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko, liderul grupării Wagner a oprit marşul pe care-l pornise cu luptătorii săi către Moscova.

Acordul stabileşte că Prigojin se va refugia în Belarus în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliune, în timp ce combatanţii grupării pot opta pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin.

Preşedintele Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner, dar i-a oferit acesteia accesul la o bază dezafectată a armatei belaruse.

Conform presei, gruparea Wagner ar urma să-şi stabilească astfel o bază lângă oraşul Asipovici, la circa 90 de kilometri de capitala Minsk.

Deocamdată se crede că alături de Prigojin în Belarus s-au refugiat doar comandanți de top ai grupării Wagner, precum Dmitri Utkin, cel care a creat de facto organizația paramilitară în 2014 cu banii puși la dispoziție de Prigojin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!