Sari la conținut

“Mecanism coercitiv”: cum intenționează Rusia să înăsprească pedepsele pentru sustragerea de la mobilizare

Avocatul Grebenyuk: Rusia pregătește terenul în cazul unui nou val de mobilizare

“Mecanism de coerciție”: cum intenționează Rusia să înăsprească pedepsele pentru sustragerea de la mobilizare

În noiembrie, Consiliul Federației a discutat posibilitatea de a înăspri răspunderea pentru sustragerea de la recrutare în timpul mobilizării, precum și pentru incitarea la evaziune. Printre măsurile avute în vedere se numără transformarea acestor infracțiuni în infracțiuni penale.

Margarita Pavlova, membră a Comisiei Sovfed pentru apărare și securitate, a declarat pentru RTVI că discuțiile privind înăsprirea legislației militare nu au legătură cu un posibil nou val de mobilizare. În același timp, avocatul militar Maxim Grebenyuk consideră că autoritățile pregătesc “terenul legal” tocmai în cazul unei recrutări pe scară largă a rezerviștilor și rezerviștilor.

Avocatul specializat în afaceri militare Maxim Grebenyuk:
Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, el va incrimina evaziunea de la mobilizare. În prezent, legislația actuală nu prevede nicio răspundere pentru sustragerea de la mobilizare. Atunci când mobilizarea parțială a fost anunțată prin decret prezidențial, [au existat] zero persoane răspunzătoare penal care pur și simplu au aruncat convocarea la toaletă.

Urmăriți evoluțiile pe canalul nostru Telegram
De aceea, legiuitorul nostru nu mai vrea să suporte acest lucru. [Șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Andrei] Kartapolov, a declarat că statul dorește să creeze cel mai eficient și mai rapid sistem de desfășurare a mobilizării. Deci, dacă va exista un nou val de mobilizare sau nu – nu știu, singura persoană din țara noastră știe acest lucru.

Va exista mobilizare după alegerile din 2024. Ceea ce se știe

Dar, pentru orice eventualitate, se pregătește terenul astfel încât, dacă cetățenii se eschivează, va exista un mecanism pentru a-i forța. Pentru că multă lume a aflat mai târziu, după ce s-a întâmplat, ca în acel meme: “De ce, a fost posibil?”, – că se pare că cei care nu au venit doar prin convocare, nu li s-a întâmplat nimic. Asta îi jignește pe cei care au fost deja mobilizați și suferă, așa că vor să strângă această responsabilitate, în caz că anunță un nou val.

De ce se discută despre asta acum? Ei bine, am explicat deja parțial că ei pregătesc terenul juridic pentru orice eventualitate, astfel încât, în cazul în care se anunță un nou val, deciziile relevante să fie luate în mod normal și să fie executate în consecință.

Mobilizarea nu a fost anulată în mod oficial. Mobilizarea parțială continuă, nu a fost anulată de nimeni. Doar că măsurile de recrutare de noi recruți în cadrul mobilizării au fost restrânse pentru moment. Pentru că mobilizarea este un regim legal. Este o economie pe șine militare, este o legislație dispusă în consecință. Faptul că oamenii primesc somații este doar o mică parte a mobilizării.

Președintele a anunțat mobilizarea, dar nu a anulat-o. Doar că încă nu sunt recrutați oameni noi. Dar este nevoie doar de o nouă solicitare din partea Statului Major General – și activitățile de mobilizare în ceea ce privește militarii din rezervă pot fi reluate în orice moment. Prin urmare, regimul de mobilizare este în vigoare. Acest lucru este evidențiat prin decizii judecătorești, verdicte, la care eu merg.

În vară, Duma de Stat a anunțat examinarea unui proiect de lege privind introducerea răspunderii penale pentru sustragerea de la mobilizare – până la cinci ani de închisoare (acum există răspundere pentru sustragerea de la serviciul militar și serviciul civil alternativ – până la doi ani de închisoare). Printre altele, potrivit documentului, amenda maximă crește la 500 de mii de franci.

Așa cum se pedepsește deja pentru sustragerea de la mobilizare:
De la 1 octombrie 2023, amenda maximă pentru neprezentarea la biroul de înrolare militară după primirea unei citații a crescut de 10 ori, până la 30 de mii de ruble. Una dintre principalele sancțiuni pentru evazioniști este interdicția de a părăsi țara (în cazul neprezentării la citație în termen de 20 de zile de la data indicată de centrul de recrutare militară).
Angajatorii riscă o amendă de până la 500 de mii de franci elvețieni pentru neasigurarea prezenței angajaților supuși mobilizării. Anterior, astfel de amenzi nu depășeau 5.000 de ruble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!