Sari la conținut

Membrii “București 9” din NATO vor să excludă Ungaria din cauza blocajelor lui Viktor Orban

Statele membre din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice discută despre posibilitatea excluderii Ungariei din cadrul grupului cunoscut sub denumirea de “București 9”, potrivit informațiilor obținute de Financial Times de la surse interne. Președintele Ungariei nu va fi prezent la reuniunea B9 care are loc marți la Riga, iar Budapesta va fi reprezentată la nivel de ambasador. În contrast, Klaus Iohannis participă la summit, conform sursei.

Viktor Orban a provocat frustrare printre aliații din estul NATO din cauza obstinației sale de a bloca deciziile comune referitoare la Ucraina în cadrul formatului București 9 (B9).

Grupul, înființat în 2015, include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Toate aceste țări sunt foste membre ale Uniunii Sovietice sau ale Pactului de la Varșovia și sunt în prezent membre NATO și UE.

Liderii lor, împreună cu miniștrii de externe și miniștrii apărării, se întâlnesc regulat pentru a-și coordona politicile de securitate, cu accent pe apărarea frontierelor lor estice.

Recent, Ungaria a blocat concluziile comune ale grupului referitoare la sporirea ajutorului acordat Ucrainei și la susținerea militară crescută a acesteia din partea NATO sau pentru accelerarea candidaturii sale la statutul de membru al alianței.

Tacticile de blocare folosite de Ungaria în cadrul UE privind ajutorul pentru Ucraina și procesul de aderare a acesteia au redus răbdarea multor aliați.

Liderii B9 se întâlnesc marți la Riga, iar oficialii spun că Ungaria refuză din nou să aprobe un proiect de declarație la care ceilalți membri au ajuns deja la un consens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!