Sari la conținut

Mesajul amenințător al lui Vladimir Putin

La 29 februarie 2024, președintele rus Vladimir Putin a ținut discursul său în fața Adunării Federale. Evenimentul nu este unul standard pentru Rusia, deoarece dictatorul se temea să țină conferințe de presă de această anvergură din aprilie 2021.

Ce a spus Putin în mesaj – pe scurt în material.

Președintele rus și-a început mesajul către Adunarea Federală cu amenințări la adresa Occidentului și cu tema războiului. Cu toate acestea, spre deosebire de alte discursuri recente ale sale, el a dedicat relativ puțin timp acestui subiect. În total, 20 de minute din cele două ore de discurs au fost dedicate acestui subiect.

Au existat promisiuni de “consecințe tragice” pentru țările occidentale dacă acestea își trimit contingentul militar în Ucraina. El a calificat militarii străini de pe teritoriul țării vecine drept “posibili intervenționiști”.

“Ne amintim de soarta celor care și-au trimis cândva contingentele pe teritoriul țării noastre”, a spus Putin. – “De asemenea, avem arme – da, ei știu despre asta, tocmai a spus el – care pot lovi ținte pe teritoriul lor”. Președintele s-a lăudat din nou cu sistemele hipersonice rusești Kinzhal și Zirkon – folosite deja în războiul din Ucraina pentru a ataca orașele ucrainene. El a adăugat că testele altor arme pe care le-a prezentat în discursul său din 2018 sunt în curs de finalizare. Putin nu a arătat videoclipul de această dată.

A fost menționat și subiectul armelor nucleare. Președintele rus a spus că forțele nucleare strategice rusești – într-o stare de pregătire deplină pentru o utilizare garantată. În mod evident, șantajul nuclear este folosit ca o contramăsură la inițiativele politicienilor europeni.

După cum a declarat președintele francez Emmanuel Macron, nu este exclusă trimiterea de trupe terestre occidentale în Ucraina pentru a obține victoria asupra Rusiei în acest război. Ulterior, ministrul francez de externe, Stephane Sejournet, a precizat că țările occidentale ar putea trimite trupe în Ucraina fără a “trece pragul războiului”.

În continuare, Putin a calificat drept “insinuări” acuzațiile Rusiei privind planurile de desfășurare de arme în spațiu, “aberații”, afirmațiile potrivit cărora Rusia se pregătește să atace Europa, iar declarațiile oficialilor americani că sunt interesați de discuții cu Rusia privind stabilitatea strategică drept “demagogie”.

Un subiect separat a fost cel al promisiunilor electorale.

Putin a sugerat reducerea gradului de îndatorare a regiunilor și ștergerea a două treimi din datoriile pe care acestea le au la împrumuturile bugetare, care au fost în mare parte instigate de politica actualului președinte. Potrivit acestuia, fondurile economisite ar trebui să fie “colorate”, iar regiunile le vor direcționa către proiecte de dezvoltare și infrastructură.

Putin a propus prelungirea până în 2030 a programelor de sprijin pentru 10 regiuni cu capacitate fiscală redusă. Până atunci, regiunile “rămase în urmă” ar trebui să devină autosuficiente.

De asemenea, Putin a promis că va crește salariul minim la 35.000 de ruble până în 2030 (în prezent este de puțin peste 19.000 de ruble). Rata sărăciei, care, potrivit lui Putin, este în prezent de peste 9% din populația rusă (13,5 milioane de persoane), ar trebui să fie redusă la 7% până în 2030. Putin a făcut exact același apel în 2018, în mesajul său de dinaintea alegerilor precedente – să înjumătățească rata sărăciei de la 13,6% de atunci (adică la aproximativ 7%).

Separat, Vladimir Putin a început să discute subiectul restructurării societății. În noua piramidă a societății rusești, “participanții la SWO” sunt cei care ar trebui să se afle în poziții de conducere în multe sfere ale vieții sociale și de stat.

“Cuvântul “elită” s-a discreditat în multe feluri. Cei care, neavând niciun merit în fața societății, se consideră un fel de castă cu drepturi și privilegii speciale, mai ales cei care în anii precedenți și-au umplut buzunarele în detrimentul a tot felul de procese din economia anilor ’90, aceștia cu siguranță nu sunt elita.

Repet, adevărata, adevărata elită sunt toți cei care servesc Rusia, muncitori și luptători, de încredere, dovediți, care și-au dovedit loialitatea față de Rusia, oameni demni”, i-a descris Putin pe cei care sunt acum “elita” țării din punctul de vedere al statului.

Nu este prima dată când Putin menționează ideea unei “noi elite rusești”. A început să vorbească despre formarea unei noi elite în Rusia încă din 2023 – într-unul dintre discursurile sale, Putin a dat instrucțiuni pentru crearea unui fond care să ajute participanții la NWO. În luna ianuarie a acestui an, președintele rus a mai spus că elita rusă ar trebui să fie formată din participanții la NWO.

Acum, Putin a declarat în mod clar că vrea să vadă militari în poziții guvernamentale de rang înalt. Veteranii operațiunilor de luptă și participanții la invazia Rusiei în Ucraina vor putea acum să solicite o pregătire specială. Noul program se numește “Timpul eroilor” și va fi similar altor proiecte educaționale din sfera administrației de stat, precum “Școala guvernatorilor” și “Liderii Rusiei”.

Militarii și veteranii cu studii superioare și experiență managerială vor putea aplica. Militarii vor fi instruiți de oficiali de la Kremlin, guvern, ministere, șefi de regiuni și companii mari, a declarat Putin. Pe scurt, putem spune că Vladimir Putin a decis în sfârșit să iasă din carapace cu un motiv, se pare că și problemele care apar în societatea rusă au ajuns până în Urali.

În discurs, dictatorul a confirmat faptul că Rusia plănuiește să poarte un război de zeci de ani și este gata în acest scop să distrugă totul în jur, chiar și teritoriul pentru care și-au dat viața peste 500 de mii de ruși. La urma urmei, Vladimir Putin crede sincer că Ucraina este doar o regiune a Rusiei care s-a separat accidental.

Ideea că Federația Rusă este o țară de referință pentru întreaga comunitate mondială este din nou “vândută” societății rusești. În discursul președintelui rus, UE nu este altceva decât un teritoriu auxiliar pe continent, incapabil să concureze din punct de vedere militar sau economic. SUA este un potențial rival pentru “imperiu”, dar în ochii propagandei este net inferioară.

Dar atât Occidentul colectiv, cât și opoziția, deși superficială, a Rusiei își dau seama că acest lucru nu este decât praf în ochi. Viitoarea dezvoltare a țării este clară pentru toți și pentru fiecare. Țara va continua să trăiască în sărăcie, singurii care vor avea parte de o oarecare prosperitate sunt forțele de securitate și politicienii care sunt susținătorii lui Putin.

În principiu, putem spune că Rusia își finalizează transformarea în URSS-ul din timpul domniei lui Stalin, adică într-o dictatură militarizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!