Sari la conținut

Mesajul Siei, românca studentă la psihologie în Olanda: „Aici, profii ne zic «Te rog, spune-mi pe nume». În România trebuie să te uiți la profesorul tău ca la Dumnezeu”

Sia, o studentă din Arad, a ajuns la Tilburg, în Olanda însoțită de ironia unora dintre profesorii ei din România, care îi spuneau ”Ce te poți face cu psihologia?”.

Ea explică de ce a plecat din România și ce i-au oferit societatea și sistemul de educație olandez. ”Abia aștept să mă întâlnesc cu profesorii mei să le spun că eu la facultate am făcut șase cursuri de statistică. Vreau să mă specializez în neuroștiință”. Când era în clasa a IX-a, Sia a publicat un articol intitulat „Țara mea” în revista ”Dilema veche”.

De fiecare dată când se întoarce acasă, pe Sia o izbesc rasismul și o anumită violență pe care o observă în interacțiunea cotidiană din România. „Anul trecut am avut o discuție la masa de Paști cu verișorul meu profund rasist și mie nu mi-a venit să cred ce aud despre musulmani, persoane de culoare și oricine nu e român, alb, creștin-ortodox. Verișorul meu primar, de aceeași vârstă cu mine, cu care mă hârjoneam în copilărie!”.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!