Sari la conținut

Ministerul israelian al Transporturilor intenționează să cumpere un port în Cipru

Sursa relatează că, în urma dispozițiilor ministrului Miri Regev, o delegație a ministerului condusă de șeful companiei de stat Israel Ports Company, Uzi Itzhaki, și membri ai Autorității pentru transport maritim și porturi maritime, va pleca în Cipru pentru a examina oportunitățile de cumpărare a unui port în „partea grecească a insulei”, (adică în teritoriile libere ale Republicii Cipru).

Potrivit estimărilor israeliene, portul ar costa în jur de 150 de milioane de dolari, iar ciprioții sunt foarte interesați de acest demers, care este încă în faza incipientă. Planurile vor fi prezentate în fața Knesset-ului și vor fi depuse la guvern spre aprobare.

Potrivit ziarului Ynet, interesul pentru această achiziție face parte din eforturile Israelului de a găsi soluții maritime pentru aprovizionarea cu bunuri, în special ca răspuns la riscurile de securitate apărute în portul Haifa, în cazul unui război la granița de nord cu gruparea Hezbollah din Liban.

În Cipru, această informație a provocat disconfort și au existat voci din rândul politicienilor care resping o astfel de propunere. (Rador Radio România).

Aceasta vine după ce preşedintele Joe Biden a declarat că SUA vor construi un port plutitor temporar în largul coastei Gaza pentru a ajuta la aducerea ajutoarelor în Gaza pe mare.

ONU a avertizat că foametea în Fâşia Gaza este “aproape inevitabilă” şi că sunt copii care mor de foame.

Livrările de ajutoare pe uscat şi pe calea aerului s-au dovedit a fi dificile şi periculoase.

Ţările occidentale au făcut presiuni asupra Israelului pentru a extinde livrările terestre prin facilitarea mai multor rute şi prin deschiderea de noi puncte de trecere.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!