Sari la conținut

Mitsotakis și Erdogan se întâlnesc în Ankara pentru a discuta despre îmbunătățirea relațiilor dintre Grecia și Turcia

Liderii Greciei și Turciei s-au întâlnit luni într-o încercare de a depăși decenii de dispute. Este a patra întâlnire în ultimele 12 luni între cei doi, într-un efort de a normaliza relațiile, conform informațiilor furnizate de Euronews, citat de Rador Radio România, scrie sursa.

La întâlnirea de două ore, desfășurată la Ankara, cei doi lideri au discutat o serie de subiecte, inclusiv comerțul, sectorul energetic și conflictele recente, cu accent pe războiul dintre Israel și Hamas. Pozițiile lor divergente asupra acestui conflict au evidențiat diferențele lor de opinie.

În răspunsul său la declarațiile premierului grec Kyriakos Mitsotakis, Recep Tayyip Erdogan a declarat: „Nu consider Hamas un grup terorist, ci mai degrabă un grup de oameni care își apără patria”.

Cu toate că premierul grec și majoritatea statelor occidentale consideră Hamas o organizație teroristă, președintele turc a insistat că este vorba de o „organizație de rezistență”.

Aceasta reprezintă a patra întâlnire în ultimul an între Ankara și Atena, într-o încercare de a depăși disputele din ultimele decenii.

Cele două țări, ambele membre NATO, sunt implicate în conflicte de lungă durată cu privire la diverse probleme, inclusiv disputa teritorială în Marea Egee și drepturile de foraj în Marea Mediterană. În ciuda tensionilor anterioare, în decembrie anul trecut au convenit să pună deoparte aceste dispute și să se concentreze pe aspectele în care pot găsi teren comun.

Subliniind legăturile dintre cele două țări, Mitsotakis a subliniat că acordul a permis unor greci și turci să se cunoască, reprezentând un pas important înainte.

Erdogan a evidențiat, de asemenea, importanța minorității turco-musulmane din regiunea greacă Tracia, descriind-o drept o „punte de prietenie între cele două comunități”. El a caracterizat procesul de normalizare ca fiind „benefic pentru ambele țări și pentru regiune”.

„Menținem canalele de dialog deschise și ne concentrăm pe agenda pozitivă”, a declarat Erdogan.

Cu toate că mai există dezacorduri între cele două țări, premierul Mitsotakis a afirmat: „Împreună putem adopta o abordare bazată pe înțelegere reciprocă, creând o normalitate productivă care să nu fie subminată de diferențele noastre bine-cunoscute”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!