Sari la conținut

Moartea lui Ramzan Kadîrov ar putea fi un catalizator pentru prăbușirea sistemului lui Vladimir Putin

Săptămâna trecută au apărut pe internet publicații ale activiștilor ceceni și ale presei federale de opoziție, potrivit cărora șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, ar fi intrat în comă. Deși nu există o confirmare oficială din partea oficialilor, starea actuală a politicianului ne face să ne întrebăm care sunt consecințele pentru întregul sistem al lui Vladimir Putin.

Este demn de remarcat faptul că Kadîrov are probleme de sănătate de multă vreme.

În 2019, Kadyrov ar fi fost diagnosticat cu pancreonecroză. Anul trecut, starea sa de sănătate s-a deteriorat grav, iar liderul cecen a fost internat periodic în spital în comă indusă medical. În timpul rarelor sale apariții publice, acesta își bâlbâia cuvintele, iar fața și stomacul i se umflau.

Acum, boala s-a dezvoltat într-o asemenea măsură încât nu mai este posibil să continue să își îndeplinească îndatoririle oficiale sau să trăiască o viață plină în viitor.

Ce așteaptă regiunea fără controlul aliatului de lungă durată al dictatorului, Vladimir Putin?

Cecenia a fost mult timp un ghimpe în coasta Moscovei, care a putut fi supus doar printr-o combinație de represiune brutală și mituire constantă a noii elite cecene. Având în vedere celelalte crize actuale, Putin va încerca să organizeze o succesiune fără probleme.

Kadîrov, care i-a succedat tatălui său, a sperat să creeze o dinastie prin ridicarea fiului său cel mare, Akhmat. Cu toate acestea, acesta are doar 18 ani. Deși acest lucru nu l-a împiedicat pe tatăl său să îl numească pe Akhmat în funcția de ministru al tineretului din Cecenia, legea prevede că șeful Republicii Cecene trebuie să aibă cel puțin 30 de ani.

În schimb, generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul grupului de mercenari ceceni Akhmat, care, împreună cu armata sa, se află ilegal pe teritoriul ucrainean și participă la agresiunea Rusiei împotriva acesteia, pare să fie în frunte. Moscova îl vede ca pe cineva cu care este posibil să facă afaceri. Cu toate acestea, există și alte persoane mai apropiate de șeful Ceceniei care ar putea crede că au mai multe drepturi. De exemplu, vărul lui Kadîrov, Adam Delimkhanov, este reprezentantul Ceceniei în Duma de Stat din 2007 și are propriile sale unități armate.

Iar acesta ar putea fi factorul “X” în dezvoltarea ulterioară a regiunii. Stabilitatea în Cecenia a fost cumpărată după război atât prin subvenții federale uriașe – pentru a-l mitui pe Kadîrov și restul elitei cecene – cât și printr-un echilibru al terorii între taberele armate rivale care i-au jurat credință lui Kadîrov, dar care nu au încredere una în cealaltă.

În cazul în care încercările de a numi un nou lider provoacă o divizare în cadrul elitei cecene, este posibil să devină nu doar o dispută politică, ci și una armată. În cuvintele unui comentator politic rus, “sunt prea mulți oameni acolo cu arme și nemulțumiri pentru a presupune că situația nu va deveni sângeroasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!