Sari la conținut

Moldova a aprobat suspendarea aplicării Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa

Decizia guvernului de la Chişinău referitoare la suspendarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa urmează să fie aprobată de Parlament şi de preşedinta ţării, declară sursa.

Potrivit Ministerului Apărării, elaborarea proiectului de lege a fost determinată de trei factori, între care retragerea oficială a Federaţiei Ruse din tratat la 7 noiembrie 2023, agresiunea militară asupra unui stat membru al tratatului (Ucraina).

Republica Moldova intenţionează să suspende tratatul „cu posibilitatea de a reveni la implementarea acestuia la o dată ulterioară”. Suspendarea tratatului va intra în vigoare după 150 de zile de la recepţionarea notificării de către depozitar şi statele părţi ale Tratatului.

Secretarul de stat în Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a explicat că „odată cu retragerea Federaţiei Ruse din acest tratat s-au schimbat fundamental circumstanţele care au stat la baza încheierii acestui tratat în 1990”.

El a mai spus că până în prezent 21 de state au anunţat suspendarea tratatului.

Pe de altă parte, Republica Moldova şi Franţa vor semna joi un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, ca parte a eforturilor Occidentului de a consolida capacităţile micului stat de la graniţa cu Ucraina, pe fondul temerilor că Rusia face eforturi tot mai mari pentru a destabiliza Chişinăul, după cum avertiza zilele trecute şeful spionajului de la Chişinău.

Preşedinta Maia Sandu, care miercuri a fost în România, se va întâlni joi la Paris cu preşedintele Emmanuel Macron şi va fi însoţită de ministrul apărării. Tot pentru joi, Parisul a convocat o videoconferinţă cu aliaţii Ucrainei, la care se va discuta şi despre sprijinul pentru Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!