Sari la conținut

Motivațiile din spatele turneului-eveniment al președintelui chinez în trei țări europene

Deși este cunoscut ca un lider activ, în ultimii ani, președintele Chinei, Xi Jinping, nu a mai călătorit atât de mult în afara granițelor țării sale. În Europa, cu excepția teritoriului Federației Ruse, nu a pus piciorul de dinaintea izbucnirii pandemiei Covid-19, în 2019. Și atunci când a călătorit, fiecare deplasare externă a fost planificată cu atenție pentru a transmite un mesaj politic, cum a fost cazul vizitei sale în Rusia în 2023. Acum, în 2024, prima sa ieșire internațională a fost un tur în trei state europene, două din UE și una din afara Uniunii: Franța, Serbia și Ungaria. Fiecare dintre destinațiile sale a fost aleasă cu scopul de a transmite diverse mesaje despre relațiile Chinei cu acest continent și despre tensiunile de pe scena globală.

Președinții chinez și francez, însoțiți de soțiile lor, în Pirinei, pe 7 mai 2024, în cea de-a doua zi a vizitei lui Xi Jinping în Franța Foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Înainte de acest turneu european al lui Xi, însă, numeroși lideri europeni s-au perindat pe la Beijing. Olaf Scholz (Germania), Emmanuel Macron (Franța), Pedro Sánchez (Spania), Ursula von der Leyen (Comisia Europeană) și Charles Michel (Consiliul European) s-au numărat printre cei care l-au vizitat pe Xi în ultimul an, pentru a discuta despre relațiile economice, autonomia strategică, problema Taiwanului sau drepturile omului.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!