Sari la conținut

Munca și banii. Așteptările fiecărei generații de la angajatorul său. Mersul fizic la birou nu mai este atractiv pentru generația Z. Și nici nivelul salariului nu e cel mai important

Nu banii sunt tot ceea ce contează atunci când te angajezi, mai ales dacă faci parte din Generația Z, arată un studiu transmis HotNews.ro. Pentru cei din Generația Z, flexibilitatea și avansarea în carieră contează mai mult decât banii și chiar față de siguranța locul de muncă. Asistăm la o schimbare în mentalitatea tinerilor, care pun accentul pe autonomie și dezvoltare personală în cadrul carierei lor, arată autorii studiului

În 2023 de creșterile salariale au beneficiat mai ales angajații full time, persoane născute între anii 1981 – 1996, adică milenialii

  • cu mai puțină stabilitate – 20% (în creștere cu 8% față de anul 2022) consideră că siguranța locului de muncă a scăzut;
  • cu mai multă muncă – 49% (în creștere cu 8% față de anul 2022) au resimțit un volum de muncă mai crescut comparativ cu anul anterior;

dar și cu:

  • creșteri salariale și ale beneficiilor – 40% (în creștere cu 7% față de anul 2022) au primit măriri de salariu, iar 18% (+5%) s-au bucurat de extinderea beneficiilor;
  • evoluție profesională – 24% (în creștere cu 7%) au beneficiat de oportunități de dezvoltare (training, promovare etc.);
  • flexibilitate – 67% (în creștere cu 4%) au avut un regim de muncă la fel de flexibil ca anul anterior

De creșterile salariale au beneficiat mai ales angajații full time, persoane care s-au născut între anii 1981 – 1996, adică milenialii.

În același timp, 24% dintre respondenți, cu precădere cei din Gen Z, femei și angajații part-time au afirmat că au beneficiat de mai multe oportunitățile de dezvoltare la locul de muncă. Acest lucru reflectă diversitatea experiențelor și provocărilor întâlnite în piața muncii din România.

Preferințele și prioritățile generației Z au început să contureze în mod distinct peisajul mediului de lucru modern.

Flexibilitatea a devenit un element central pentru această generație, reprezentând o cerință ne-negociabilă în raport cu locul lor de muncă.

Mersul fizic la birou nu mai este o opțiune atractivă pentru generația Z

De asemenea, mersul fizic la birou nu mai este o opțiune atractivă pentru această generație, în contrast cu generațiile anterioare. Studiul MKOR arată că 7 din 10 tineri preferă să lucreze de la distanță, adoptând lucrul remote ca mod de operare preferat.

Am putea afirma că această schimbare de paradigme reflectă nu doar adaptabilitatea generației Z la tehnologie și schimbările socio-economice, dar și preferința lor pentru un echilibru între viața profesională și cea personală.

Mai mult decât atât, 2 din 10 vor să aibă posibilitatea de a munci de acasă cel puțin trei zile pe săptămână. Această dorință subliniază nevoia crescută a generației Z pentru flexibilitate și autonomie la locul de muncă.

Jumătate din milleniali vor să lucreze de acasă și sunt deschiși la schimbări dese ale jobului

Aceasta este percepția a 49% dintre millenials și a persoanelor cu venituri mari.

Această constatare indică o realitate în care mulți profesioniști au resimțit o presiune crescută în ceea ce privește volumul de sarcini și responsabilități.

  • 7 din 10 tineri preferă să lucreze remote
  • 2 din 10 angajați și-ar schimba locul de muncă în următoarele 6 luni
  • 3 din 10 persoane consideră că situația organizației se va înrăutăți în 2024

Analiza 2023 versus 2022 pentru angajații români a urmărit evoluția pachetului salarial și a beneficiilor, flexibilitatea, volumul de muncă, structura și moralul echipei, dezvoltarea profesională și siguranța locului de muncă.

Conform studiului MKOR, rezultă că 2 din 10 angajați din România sunt predispuși să-și schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni.

80% dintre cei care ar lua în considerare o schimbare de loc de muncă ar face acest lucru, în principal, pentru un venit mai mare. Acest procent semnificativ subliniază importanța factorului financiar în luarea deciziilor profesionale. În plus, studiul MKOR a relevat faptul că acești angajați care sunt predispuși să își schimbe locul de muncă pentru un venit mai mare sunt în mare parte bărbați, cu vârsta de peste 26 de ani și părinți ai căror copii sunt sub 18 ani.

În medie, tinerii se așteaptă să rămână în aceeași poziție timp de aproximativ un an înainte de a fi promovați. Tinerii din ziua de astăzi își doresc o dezvoltare rapidă în carieră.

Generația X consideră puțin probabil să își schimbe locul de muncă actual

Persoanele care consideră puțin probabil să își schimbe locul de muncă actual (57%) sunt în principal bărbați, cu vârste peste 43 de ani, care fac parte din generația X (născuți între 1965 – 1980) și care au responsabilități familiale, având copii. Aceștia sunt angajați full-time, cu un venit lunar cuprins între 3000 și 6000 de lei. În cursul anului 2023, aceștia au beneficiat de o stabilitate la locul de muncă și au continuat să lucreze într-un mediu caracterizat de flexibilitate, fără a fi presați să facă ore suplimentare.

Jumătate dintre acești angajați loiali au avut parte de creșteri salariale în cursul anului 2023, iar 1 din 4 au fost recompensați cu beneficii suplimentare, ceea ce indică recunoașterea și aprecierea contribuției lor la organizație. De asemenea, pentru 30% dintre acești angajați care prezintă o probabilitate redusă de a părăsi locul de muncă actual.

Aceștia consideră că oportunitățile de avansare și dezvoltare profesională s-au îmbunătățit în 2023, ceea ce îi face să fie mai puțin dispuși să își caute alte oportunități de carieră. Aceste aspecte contribuie la sentimentul de loialitate și satisfacție la locul de muncă și scad probabilitatea de a căuta alte poziții în viitorul apropiat.

Un procent semnificativ, de aproximativ 23%, consideră foarte probabil să își schimbe locul de muncă actual, iar acest sentiment este exprimat, în special, de Millennials, cu vârste cuprinse între 27 și 42 de ani, majoritatea dintre ei neavând copii. Această tendință poate fi atribuită unei combinații de factori care includ aspecte financiare, stabilitatea locului de muncă și oportunitățile de dezvoltare profesională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!