Sari la conținut

NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP)

NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP) care stabilește obiectivele care trebuie îndeplinite înainte de a adera la alianța militară, a declarat luni ministrul ucrainean de externe, potrivit sursei.

În declarațiile făcute în ajunul unui summit NATO, acesta a spus că o astfel de măsură ar scurta calea Ucrainei spre aderarea la alianță.

„În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea de aderare a Ucrainei. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO”, a scris ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

„Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația adresată Ucrainei de a deveni membru”, a afirmat Kuleba.

NATO nu a comentat imediat declarațiile lui Kuleba, dar o sursă AFP a confirmat informația. Aliații „sunt pregătiți” să renunțe la cerința privind planul de acțiune, dar acesta „este doar una dintre etapele procesului de aderare la NATO. Chiar dacă va fi eliminată, Ucraina va trebui să realizeze în continuare alte reforme înainte de a adera la NATO”, a declarat sursa.

Liderii NATO, care se reunesc marți și miercuri în capitala lituaniană Vilnius, au ca obiectiv depășirea divergențelor legate de demersul Ucrainei pentru aderare.

Kievul dorește să primească o invitație clară de a adera la Alianță după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia și speră să primească garanții de securitate până atunci.

În perioada premergătoare summitului, un număr din ce în ce mai mare de state membre NATO au susținut o propunere britanică de a permite Kievului să sară peste programul MAP, care stabilește obiectivele politice, economice și militare pe care candidații trebuie să le îndeplinească și pe care alte națiuni din Europa de Est au trebuit să le îndeplinească înainte de a adera la alianță.

Printr-o astfel de măsură, alianța ar putea răspunde solicitărilor de a merge dincolo de declarația adoptată la summitul NATO din 2008 de la București, în care se spunea că Ucraina va deveni membru în cele din urmă, fără a oferi Kievului o invitație sau un calendar real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!