Sari la conținut

NATO ar trebui să se angajeze la Vilnius să ajute la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei – deputat român

În ciuda faptului că, din cauza războiului în desfășurare, Ucraina nu poate deveni membru NATO în acest moment, la summitul de la Vilnius alianța trebuie să se angajeze să ofere tot ajutorul posibil, inclusiv asistență cu cel mai avansat armament, pe termen lung, pentru a restabili pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

Deputatul român din partea partidului Uniunea Salvați România, Cătălin Tănice, a declarat acest lucru într-un comentariu pentru sursa.

“Consider că este crucial pentru summitul NATO de la Vilnius ca statele membre să își declare fără echivoc sprijinul neclintit, atât pe plan militar, prin furnizarea de echipament militar avansat, cât și pe plan non-combat, sub formă de ajutor umanitar, de pregătire a soldaților ucraineni, precum și, prin schimbul de informații critice. În plus, sprijinul politic este la fel de important”, a declarat politicianul.

“Nu se poate nega faptul că conflictul în curs de desfășurare a creat obstacole în calea aderării imediate a Ucrainei la NATO. Cu toate acestea, tocmai acest conflict, lupta împotriva totalitarismului și pentru apărarea valorilor democratice, care reprezintă însăși baza pe care a fost fondat NATO, ar trebui să servească drept imperativ moral pentru ca NATO să ofere un sprijin neclintit Ucrainei prin toate mijloacele disponibile”, a mai spus el.

“În esență, ar trebui să se afirme cu tărie că națiunile NATO se angajează să facă tot ce le stă în putere pentru a ajuta Ucraina să-și restabilească integritatea teritorială pe termen lung. Acest lucru include asigurarea faptului că toate daunele cauzate de agresiunea nejustificată a Rusiei sunt compensate în mod corespunzător, că autorii crimelor de război sunt trași la răspundere și că libertatea Ucrainei de a-și stabili propriile alianțe militare și politice este protejată”, a rezumat Katalin Tanice.

Anterior, Bundestag-ul german a cerut, încă de la summitul de la Vilnius, să se acorde Ucrainei un MAP și un calendar de aderare la NATO. Deputatul CDU/CSU și membru al comisiei pentru relații externe Roderich Kiesewetter a declarat că țările care sprijină Ucraina ar trebui să înceteze să își mai exprime doar regretul ca răspuns la noile crime de război rusești, fiind nevoie de un răspuns de forță împotriva Rusiei. Un astfel de răspuns, a spus el, ar trebui să fie un plan de aderare la NATO și un calendar de aderare la alianță, pe care Ucraina l-a primit deja la summitul de la Vilnius.

Magnus Jakobson, membru al coaliției Partidului Creștin-Democrat din Parlamentul suedez, a declarat, de asemenea, că summitul NATO de la Vilnius nu ar trebui să se încheie cu simple cuvinte, ci Ucraina ar trebui să primească garanții că va deveni membră a alianței după ce va câștiga războiul.

La rândul său, Jake Madison, membru al comisiei pentru relații externe din Parlamentul European din Estonia, a declarat că un rezultat bun al summitului NATO de la Vilnius ar fi o declarație unitară a tuturor membrilor alianței că Ucraina va deveni membru NATO în următorii trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!