Sari la conținut

Nike Canada şi Dynasty Gold sunt acuzate că folosesc munca forţată a uigurilor

Două anchete au fost lansate în Canada împotriva a două companii, Nike Canada şi Dynasty Gold, privind acuzaţii de folosire a muncii forţate a uigurilor, a anunţat marţi Biroul mediatorului canadian pentru responsabilitatea companiilor, notează sursa.

“Aceste companii, Nike Canada Corp. (Nike) şi Dynasty Gold Corporation (Dynasty Gold), ar fi avut sau au avut lanţuri de aprovizionare sau activităţi în Republica Populară Chineză definite ca folosind sau având profit din folosirea muncii forţate a uigurilor”, se spune într-un comunicat.

Marţi, au fost publicate rapoartele după depunerea mai multor plângeri ale unei coaliţii de 28 de organizaţii ale societăţii civile în iunie 2022, cu privire la activităţile din străinătate ale acestor companii canadiene.

Nike Canada este suspectată că are “relaţii de aprovizionare cu mai multe companii chineze” care sunt “identificate ca întreprinderi care au recurs la munca forţată a uigurilor sau obţin profit din aceasta”, potrivit unuia dintre rapoarte.

A doua anchetă vizează compania minieră canadiană Dynasty Gold, care ar fi “beneficiat de folosirea muncii forţate a uigurilor într-o mină din China în care deţine pachetul majoritar”.

Cele două companii contestă acuzaţiile.

În februarie 2021, Parlamentul canadian a adoptat o moţiune fără caracter obligatoriu care echivalează tratamentul rezervat de China a minorităţii sale uigure cu “un genocid”, stârnind furia Beijingului.

De mai mulţi ani, autorităţile chineze sunt acuzate de ţările occidentale că au închis masiv uiguri şi membri ai altor minorităţi predominant musulmane în lagăre de reeducare, după o serie de atentate sângeroase în Xinjiang.

În aprilie, justiţia franceză a respins o anchetă preliminară care vizează giganţi din îmbărcăminte precum Uniqlo şi Inditex, acuzaţi de asociaţii că au profitat de munca forţată a uigurilor în China. O nouă plângere a fost depusă în mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!