Sari la conținut

„Nu există niciun indiciu că Putin se pregăteşte pentru pace”. Mesajul șefului NATO la 2 ani de război în Ucraina

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut sâmbătă Ucrainei şi aliaţilor săi “să nu-şi piardă speranţa”, cu ocazia împlinirii a doi ani de la invazia preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

“Situaţia de pe câmpul de luptă rămâne extrem de dificilă. Obiectivul preşedintelui Putin de a domina Ucraina nu s-a schimbat, nu există niciun indiciu că se pregăteşte pentru pace”, a declarat secretarul general al NATO într-un mesaj înregistrat.

“Dar nu trebuie să ne pierdem speranţa. Ucraina a demonstrat în mod repetat capacităţi remarcabile şi determinare feroce”, a insistat el în acest video postat pe site-ul NATO.

Împlinirea a doi ani de la izbucnirea conflictului survine într-un moment în care trupele ucrainene, sub-echipate, se luptă să menţină linia frontului, iar incertitudinea persistă cu privire la sprijinul SUA, un nou ajutor fiind blocat în Congres.

Jens Stoltenberg reaminteşte recentele promisiuni de ajutor militar din partea ţărilor NATO, “în valoare de câteva miliarde de dolari”.

“Aceasta include capabilităţi decisive, cum ar fi muniţie de artilerie, apărare aeriană şi nave de luptă, precum şi echipamente şi piese de schimb pentru (avioane) F-16, drone şi echipamente de deminare. Mai mult sprijin este pe drum”, a spus el.

Moscova a început acest război cu scopul de a “închide uşa NATO pentru Ucraina, refuzându-i dreptul de a-şi alege propria cale”, a afirmat Jens Stoltenberg. “Dar se întâmplă exact opusul: Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO”, a subliniat el.

Potrivit acestuia, Ucraina va adera la NATO: “Întrebarea nu este ‘dacă’, ci ‘când'”. “În timp ce vă pregătim pentru această zi viitoare, NATO va continua să fie alături de voi, pentru securitatea Ucrainei şi a noastră”, a spus el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă “rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean” la sosirea sa la Kiev, unde efectuează o vizită pentru marcarea a doi ani de conflict, alături de premierii Canadei, Belgiei şi Italiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!