Sari la conținut

O comisie specială va analiza prăbuşirea Credit Suisse şi salvarea ulterioară a acestuia

Parlamentul Elveţiei a anunţat miercuri cei 14 membri ai unei comisii speciale care va analiza prăbuşirea Credit Suisse şi salvarea ulterioară a acestuia, concepută de autorităţile elveţiene, transmite sursa.

Numirile, decise de birourile camerelor inferioare şi superioare ale Parlamentului elveţian, au marcat unul dintre paşii finali necesari pentru ca grupul să-şi demareze ancheta, mandatul său exact urmând să fie de asemenea stabilit.

Este doar a cincea oară când o astfel de comisie este înfiinţată în istoria modernă a Elveţiei, în urma deciziei a două subcomitete, de luna trecută, de a lansa o investigaţie mai profundă asupra modului în care guvernul, banca centrală elveţiană şi autoritatea de reglementare a pieţei financiare au acţionat în perioada premergătoare salvarii de urgenţă a Credit Suisse.

În cadrul acordului de salvare, UBS, banca numărul unu din Elveţia, a acceptat să preia Credit Suisse, marcând prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.

Guvernul a oferit băncilor garanţii financiare de 109 de miliarde de franci elveţieni (120,32 de miliarde de dolari) pentru a facilita acordul, provocând un scandal larg în Elveţia.

Comisia va fi prezidată de Isabelle Chassot, din partidul centrist Mitte, în timp ce alţi doi membri ai partidului său vor participa şi ei.

Partidul Popular Elveţian (UDC), de dreapta, şi FDP, liberal, vor avea câte trei membri, social-democraţii şi Verzii câte doi membri, iar Partidul Liberal Verzilor câte un membru.

Parlamentul nu a spus când va începe activitatea comisiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!