Sari la conținut

O magnifică auroră boreală a strălucit pe cer pentru a doua noapte consecutivă, sâmbătă, ca urmare a unei furtuni solare de o intensitate rară, care a fost descrisă ca fiind “istorică”

Oamenii din întreaga lume au încercat să vadă acest spectacol cosmic, iar fenomenul a fost observat în multe țări. Acest eveniment rar este cauzat de ejectarea de particule de la Soare, care declanșează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ. Condițiile asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seara și sâmbătă dimineața, reprezentând o premieră în ultimii 20 de ani, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA).

În Franța, acest eveniment rar a permis oamenilor să observe aurora boreală în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar fotografiile cu luminile albastre, portocalii și roz au inundat rețelele de socializare. Astronautul francez Thomas Pesquet a subliniat importanța de a fi atenți la cer pentru orice eventualitate.

Potrivit Centrului de prognoză meteo spațială (SWPC) al NOAA, aurora boreală ar putea fi din nou vizibilă în noaptea de sâmbătă spre duminică pe o mare parte a Statelor Unite. Furtuna geomagnetică a fost clasificată ca nivel 4 sau mai mare pentru duminică, iar condiții de nivel 3 sunt posibile până luni.

Deși autoritățile erau îngrijorate de posibilele perturbări ale rețelelor de electricitate și comunicații, până în prezent nu s-au observat perturbări majore. Elon Musk a declarat că rețeaua sa de internet Starlink a fost sub presiune, dar a rezistat. Totodată, Agenția Aviației Civile americane (FAA) a sfătuit companiile aeriene și piloții să fie pregătiți pentru orice perturbare, deoarece furtunile geomagnetice pot afecta instrumentele de navigație.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!