Sari la conținut

O primăriță din Mexic a fost ucisă la doar o zi după ce Claudia Sheinbaum a câștigat alegerile prezidențiale

Primărița unei localități din vestul Mexicului a fost ucisă luni, la mai puțin de 24 de ore după ce prima femeie a câștigat funcția de președinte al țării, Claudia Scheinbaum, a anunțat guvernul regional, conform AFP, citat de Agerpres, conform sursei.

Guvernul statului Michoacan a condamnat uciderea primarului din localitatea Cotija, Yolanda Sanchez Figueroa, a anunțat ministerul regional de Interne, care a menționat că forțe importante de securitate au fost mobilizate pentru a-i prinde pe criminali.

În septembrie 2023, Yolanda Sanchez Figueroa a fost răpită timp de trei zile lângă Guadalajara. Ea a fost aleasă în funcția de primar în urma alegerilor din 2021, când a candidat din partea Partidului Acțiunii Naționale (PAN, dreapta liberal-conservatoare).

Atacul recent a avut loc în plină stradă. Politicienii au fost atacați de civili înarmați care se aflau la bordul unei camionete, relatează presa locală.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că atacatorii ar putea face parte din Cartelul Jalisco Nueva Generacion (CJNG), unul dintre cele mai violente din Mexic. Ei ar fi amenințat-o pe primăriță deoarece s-a opus acțiunilor cartelului de a-și impune controlul asupra poliției municipale.

Claudia Sheinbaum, fostă primăriță a Ciudadului Mexic și cercetătoare în domeniul schimbărilor climatice, are un avantaj considerabil în cursa prezidențială, conform rezultatelor unei numărători rapide oficiale anunțate de președintele Institutului Național Electoral.

Conform primelor date oficiale, Sheinbaum, candidata partidului de guvernare Morena, a obținut între 58,3% și 60,7% din voturi. Candidata opoziției, Xóchitl Gálvez (PAN-PRI-PRD), înregistrează un scor cuprins între 26,6% și 28,6%, iar Jorge Álvarez Máynez, candidatul de centru (Movimiento Ciudadano), a obținut între 9,9% și 10,8% din voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!