Sari la conținut

O unitate specială a armatei ruse are legătură cu atacurile misterioase asupra diplomaților și spionilor SUA

Misterioasa afecțiune cunoscută sub numele de „sindromul Havana”, care a afectat diplomați și spioni americani din întreaga lume, pare să fi fost declanșată de armele energetice folosite de membri ai unei unități de sabotaj a serviciilor secrete militare rusești, scrie sursa.

O anchetă a serviciilor de informații americane ale cărei concluzii au fost publicate anul trecut a constatat că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil pentru această afecțiune, observată pentru prima dată de oficiali ai ambasadei americane din capitala cubaneză Havana, în 2016.

Simptomele afecțiunii au inclus migrene, greață, pierderi de memorie și amețeli.

Însă Insider, un grup media de investigație axat pe Rusia, cu sediul în Riga, Letonia, scrie acum că membri ai unei unități de informații militare rusești (GRU), cunoscută sub indicativul numeric 29155, s-au aflat în mod constant la locul incidentelor de sănătate în care a fost implicat personalul american.

Investigația Insider, realizată în colaborare cu jurnaliștii americani de la 60 Minutes (CBS News) și Der Spiegel din Germania, a aflat de asemenea, că membrii de rang înalt ai unității 29155 au fost premiați și promovați pentru activitatea legată de dezvoltarea de „arme acustice non-letale”.

În mod oficial, Rusia a negat anterior orice implicare.

Ancheta The Insider a dezvăluit printre altele că primul incident cu simptome ale „sindromului Havana” ar fi putut avea loc mai devreme de 2016.

Publicația a precizat că „au existat probabil atacuri cu doi ani mai devreme în Frankfurt, Germania, când un angajat al guvernului american staționat la consulatul de acolo a fost lăsat inconștient de ceva asemănător cu o rază puternică energetică”.

Victima a fost diagnosticată ulterior cu un traumatism cranio-cerebral și a reușit, de asemenea, să identifice un agent al Unității 29155 cu sediul la Geneva, scrie The Insider.

Greg Edgreen, un fost locotenent-colonel al armatei SUA care a condus ancheta Agenției de Informații a Apărării privind „sindromul Havana” între 2021 și 2023, a declarat pentru CBS că, în opinia sa, SUA sunt atacate de regimul lui Putin.

Edgreen a precizat că primii 5%-10% dintre ofițerii din întreaga agenție au fost afectați.

„Și, în mod constant, a existat o legătură cu Rusia”, a spus Edgreen, care a vorbit pentru prima dată în mod public pe această temă în emisiunea „60 Minutes”.

Congresul american a adoptat Legea Havana în 2021, autorizând Departamentul de Stat, CIA și alte agenții guvernamentale americane să ofere plăți angajaților afectați în timpul misiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!