Sari la conținut

Operatorii turistici din Deltă cer să fie compensați pentru scăderea numărului de turiști din cauza războiului: „Nimeni nu a avut profit”

Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD) a înaintat vineri Instituţiei Prefectului din judeţul Tulcea o adresă prin care cere compensaţii financiare pentru pierderile suferite în 2022 şi 2023 în urma scăderii numărului de turiști din cauza războiului din Ucraina, relatează Agerpres.

Adresa este semnată şi de filiala tulceană a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) şi de Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), iar în cuprinsul acesteia se menţionează că reducerea activităţii turistice a afectat pescuitul şi transportul naval din rezervaţie.

„Pentru anul 2023 nu avem o situaţie finală, deoarece raportările nu s-au închis, dar analizând situaţia pot spune că nicio societate care practică turism în Delta Dunării nu a avut profit şi că toate au o reducere de 50% faţă de anul 2021. Este o reducere reală a turismului, dar nu doar a acestui domeniu, ci a tot ce presupune pescuit, transport”, a declarat pentru Agerpres preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

În adresa semnată de cele trei asociaţii se arată că operatorii economici se confruntă cu un blocaj economic care va afecta în mod grav menţinerea în plată a resursei umane existente şi va duce la întârzieri la plata taxelor şi impozitelor, a ratelor bancare şi a furnizorilor de servicii, situaţie care va duce la insolvenţa, falimentul şi executarea investiţiilor realizate în Deltă.

Ce compensații cer operatorii turistici din Deltă

Cele trei asociaţii solicită printre altele restituirea şi scutirea de taxe şi impozite, a contribuţiilor sociale obligatorii, a impozitului pe salarii, a impozitului pe clădiri, a TVA-ului de la data începerii invaziei Rusiei în Ucraina până la încheierea războiului, asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului, subvenţii pentru plata salariilor, precum şi extinderea scadenţelor împrumuturilor.

„În lipsa acestor compensaţii financiare, anul viitor, în Deltă veţi vedea foarte multe locaţii închise, foarte multe locaţii spre vânzare sau lichidare, pentru că oamenii nu vor mai putea face faţă”, a menţionat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

El a cerut Guvernului o promovare agresivă a Deltei Dunării şi o mediatizare exactă a locurilor în care dronele ruseşti cad pe teritoriul României, astfel încât turiştii să nu creadă că rezervaţia este o zonă de conflict.

„Principalele personalităţi ale României să-şi facă concediul în Delta Dunării. E o formă de a arăta cetăţenilor români, cetăţenilor europeni că este o zonă sigură, o zonă a Uniunii Europene, o zonă NATO în care oamenii pot să vină să-şi petreacă concediul în cea mai mare siguranţă”, a conchis preşedintele Iluşcă.

Potrivit adresei semnate de cele trei asociaţii, Guvernul României poate accesa o schemă de ajutor de stat oferită de Comisia Europeană de 550 de milioane de euro estimat pentru a sprijini 10.000 de societăţi comerciale afectate de războiul din Ucraina, suma putând fi folosită până la finele acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!