Sari la conținut

Opiniile locuitorilor din Balcani cu privire la statele considerate ca fiind periculoase

Un studiu efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI) din Statele Unite, care are o activitate de peste patru decenii, a constatat pentru prima dată în acest an că Grecia nu mai este inclusă în topul celor cinci țări considerate ca amenințări de către locuitorii Macedoniei de Nord, scrie sursa.

În schimb, preocupările lor se concentrează în special asupra Bulgariei și Rusiei. În contrast, albanezii consideră că Grecia reprezintă o amenințare semnificativă pentru țara lor, conform kathimerini.gr, citat de Rador Radio România.

Conform acestui sondaj, realizat în toate țările din Balcanii de Vest în februarie și martie și ale cărui rezultate au fost publicate recent, bulgarii sunt percepuți ca fiind cea mai mare amenințare pentru locuitorii Macedoniei de Nord (23% dintre cei intervievați au menționat acest lucru în mod spontan), deoarece Bulgaria blochează procesul de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Conform datelor furnizate de institutul cu sediul la Washington, după Bulgaria, cetățenii Macedoniei de Nord percep Rusia (12%), Kosovo și Albania (10% și respectiv 9%) ca amenințări majore, în special din cauza populației de etnie albaneză. Pe locul al cincilea se situează Statele Unite, cu 8%.

În contrast, cetățenii Macedoniei de Nord consideră că Serbia (34%), Statele Unite (17%), Turcia (12%), Rusia (8%) și Albania (5%) sunt cei mai importanți aliați ai lor.

Grecia este considerată o amenințare de către albanezi, deoarece este pentru prima dată când acest studiu a inclus Albania. Mai exact, aceștia consideră că Serbia (36%) este principala amenințare pentru țara lor, urmată de Rusia (32%), iar Grecia se află pe locul al treilea în această privință (9%).

Cetățenii albanezi își plasează speranțele în Statele Unite, deoarece 56% consideră că sunt cel mai important aliat al Albaniei, urmați de Italia (10%) și Turcia (8%).

În sondajul realizat printre cetățenii din Serbia, aceștia consideră că cei mai importanți aliați sunt Rusia (46%), China (14%), Ungaria (5%) și Grecia (3%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!