Sari la conținut

Orașul din Italia zguduit de seisme

Discuţiile din magazinele şi cafenelele din Pozzuoli, un oraş-port din apropiere de Napoli, Italia, nu se învârt în jurul fotbalului sau politicii, ci au în centrul lor teama care i-a cuprins pe locuitori după ce un super-vulcan a provocat o serie de seisme, transmite vineri Reuters, citat de HotNews.

În ultimele săptămâni, guvernul a planificat o posibilă evacuare în masă a zeci de mii de persoane care locuiesc în jurul vastei zone vulcanice cunoscută sub numele de Campi Flegrei.

Vaporii sulfuroşi ies la suprafaţă, oferind zonei un aspect suprarealist şi transformând-o într-un magnet pentru turişti.

Locuitorii s-au obişnuit cu mirosul, vaporii şi mişcările telurice.

În septembrie, au fost înregistrate peste o mie de cutremure, majoritatea minore.

Însă, un cutremur cu magnitudinea 4,2 grade, produs la 27 septembrie, cel mai puternic înregistrat în ultimii 40 de ani în această zonă vulcanică, a stârnit temeri că ar putea fi urmat de ceea ce oamenii de ştiinţă numesc o “criză seismică”, pentru prima dată după începutul anilor 1980.

Cutremurul de 4,2 grade şi cele aproximativ 500 de seisme mai mici înregistrate până acum în octombrie, provoacă îngrijorare în rândul locuitorilor. Printre aceştia se numără Annamaria Scardi, mamă a doi adolescenţi. “Chiar şi cele mici (cutremurele) ne fac să ne temem”, a spus ea. “Suntem îngrijoraţi pentru că (ar trebui) să fugim. Dar unde să ne ducem? Unde? Asta-i situaţia. Suntem la limită”, a spus ea.

Experţii susţin că nu există o ameninţare iminentă legată de o erupţie, însă sunt îngrijoraţi de faptul că activitatea geofizică provoacă ridicarea şi coborârea solului, ceea ce poate destabiliza clădirile.

Guvernul, care a discutat situaţia, luna aceasta, în şedinţa de cabinet, ar dispune o evacuare dacă oficialii din cadrul Protecţiei Civile constată că structurile sunt în pericol de prăbuşire.

Aceste deformări ale solului, fenomen cunoscut sub numele de bradisism, sunt cauzate de umplerea sau golirea camerelor de magmă, la adâncime.

Când o criză similară s-a produs în urmă cu patru decenii, aceasta a durat câţiva ani şi a condus la evacuarea temporară a 40.000 de persoane din Pozzuoli, oraşul natal al actriţei Sophia Loren.

„Familia mea e împărţită… Eu vreau să rămân, dar soţia mea şi copiii caută o casă în zona Castel Volturno”, a declarat Vincenzo Russo, cu referire la o localitate situată la aproximativ 30 de kilometri distanţă spre nord. “Noaptea, când dormi, coşmarul e mereu acolo. Uiţi de situaţie, stai pe canapea, apoi simţi cutremurul. Unele sunt mari, altele mici. Ieri, de exemplu, au fost două cutremure mici, înainte de prânz”, a spus el.

Recent, într-o după-amiază, Angelo Prezzini şi prietenii lui, adunaţi în curtea unui club pentru pensionari pentru a juca cărţi, aşa cum fac aproape în fiecare zi, au avut o viziune mai optimistă. Prezzini, în vârstă de 78 de ani, a declarat că va sfida orice ordin de evacuare, în timp ce Luigi Ilardi, în vârstă de 66 de ani, a spus: “Ne-am obişnuit. Eu sunt obişnuit cu ele (cutremurele, n.r.) de la 13 ani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!