Sari la conținut

Până la 30 mai 2024, cel puțin 91 de lucrători din mass-media, inclusiv reporteri străini, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei

Potrivit unei liste menținute și verificate de Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina (NUJU) în cooperare cu Federația Internațională a Jurnaliștilor, la 30 mai 2024, ocupanții au ucis cel puțin 91 de lucrători din mass-media din Ucraina de la începutul invaziei, inclusiv moartea reporterilor străini.

Printre cei morți se numără:

  • 16 lucrători media care au murit în timp ce își îndeplineau sarcinile profesionale;
  • 9 jurnaliști și jurnaliste care au fost victime civile;
  • 66 de reprezentanți și purtători de cuvânt ai mass-media care au murit în timp ce se mobilizau pentru apărarea Ucrainei în cadrul forțelor de apărare ucrainene.

Din păcate, acesta este doar vârful icebergului, deoarece dacă analizăm statisticile de la începutul real al războiului, adică din 2014, numărul morților ajunge la peste 100 de persoane.

De asemenea, este imposibil de ignorat faptul că peste 200 de edituri au fost distruse sau închise din vina Federației Ruse. Este demn de remarcat faptul că nu doar jurnaliștii ucraineni au avut de suferit de pe urma agresorului, deoarece printre morți se numără și străini care au lucrat în Ucraina, încercând să arate lumii occidentale adevărata față a Kremlinului.

În ciuda unor astfel de riscuri, mass-media ucrainene reflectă obiectiv realitatea a ceea ce se întâmplă, astfel încât cititorii din întreaga lume să poată înțelege la prima mână cum este războiul. Merită remarcat separat faptul că presa a devenit un scut uriaș care reflectă încercările Rusiei de a intra în capul ucrainenilor prin operațiuni de informare și psihologice.

Datorită acestui fapt, precum și naturii iubitoare de libertate a poporului ucrainean, chiar și în timpul războiului, jurnalismul ucrainean crește și își ridică nivelul. Un indicator în acest sens este evaluarea organizației Reporteri fără frontiere: în 2024, Ucraina a urcat cu 18 poziții în ratingul mondial al libertății de exprimare, ocupând locul 61 din 180 de țări din acest rating.

Acesta este un indicator clar al faptului că jurnaliștii ucraineni și presa în ansamblu, în ciuda amenințărilor și dificultăților, au acceptat provocarea pe care le-a pus-o războiul, răspunzând cu încredere, responsabilitate și onoare, păstrându-și în același timp independența și obiectivitatea.

Translated with DeepL.com (free version)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!