Sari la conținut

Papa Francisc face o dezvăluire surprinzătoare despre predecesorul său, Benedict al XVI-lea

Papa Francis afirmă într-o nouă carte publicată marți că a găsit un aliat neașteptat în predecesorul său, Benedict al XVI-lea, în ceea ce privește parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex, scrie sursa.

Francis a reafirmat în mai multe declarații publice opoziția Bisericii Catolice față de căsătoriile între persoane de același sex, dar s-a pronunțat ferm în favoarea protejării cuplurilor formate de acestea prin legi ale parteneriatului civil.

El a denunțat de asemenea legile care incriminează homosexualitatea, reiterându-și poziția asupra subiectului înaintea vizitei efectuate la începutul anului trecut în mai multe țări africane.

De altfel, experții consideră că o deschidere mai mare a Bisericii Catolice față de comunitatea LGBT în cei 11 ani de când papa Francisc a devenit liderul său este unul dintre pilonii pontificatului acestuia.

Însă Benedict al XVI-lea, un conservator din aripa tradiționalistă a Vaticanului, nu era cunoscut pentru astfel de simpatii.

Papa Francisc spune că predecesorul său i-a luat apărarea în fața cardinalilor nemulțumiți

Actualul lider al Bisericii Catolice afirmă în cartea „Papa Francisc. Succesorul: Amintirile mele cu Benedict al XVI-lea” că predecesorul său l-a susținut când un grup de cardinali s-a plâns cu privire la pretinsele sale „erezii” privind parteneriatul civil.

„Au apărut la el la ușă și practic m-au pus sub acuzare și m-au acuzat în fața sa că susțin căsătoria de același sex”, relatează Francisc în cartea scrisă cu ajutorul jurnalistului spaniol Javier Martinez-Brocal.

Papa Francisc afirmă că Benedict al XVI-lea i-a ascultat pe reclamanți și apoi „i-a ajutat să distingă între lucruri”, spunându-le că pozițiile pe care el le-a exprimat privind parteneriatul civil nu sunt „nicio erezie”.

Francisc afirmase deja în februarie 2023 că Benedict a respins la un moment dat o plângere la adresa sa privind parteneriatele civile, însă nu a oferit la momentul respectiv alte detalii.

În noua carte papa Francisc respinge de asemenea zvonurile potrivit cărora ar fi existat vreodată fricțiuni între el și predecesorul său, care s-a stins din viață în 2022 după demisia sa neașteptată cu 9 ani înainte.

Actualul suveran pontif a confirmat însă că a avut o relație dificilă cu arhiepiscopul Georg Gaenswein, secretarul personal al lui Benedict și cel mai apropiat confident al său. Gaenswein a publicat o carte critică la adresa lui Francisc la doar câteva ore după înmormântarea lui Benedict.

„Să publici o carte care mă atacă în ziua înmormântării, afirmând lucruri care nu sunt adevărate, este foarte trist”, a deplâns Francisc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!