Sari la conținut

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi, amenință să dea în judecată Comisia Europeană din cauza unei posibile reduceri a bugetului

Susține că această decizie ar împiedica munca procurorilor. Una dintre anchetele în curs la Parchetul European se concentrează pe achiziția de vaccinuri COVID, în special pe negocierile dintre Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer.

În luna aprilie, Laura Codruța Kövesi a demarat o „procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia Europeană, ultimul pas înaintea unui potențial litigiu și a unui conflict care ar putea ajunge la Curtea de Justiție a UE.

Procurorii se tem că o posibilă reducere a bugetului de către Comisie va limita capacitatea lor de a desfășura activitățile în mod eficient. Ei subliniază că Comisia a anunțat planul de reducere a bugetului în februarie, ceea ce a fost o surpriză pentru Parchetul European.

Într-o scrisoare adresată Comisiei, Kövesi a subliniat că această decizie ar pune presiune asupra bugetului instituției, în special asupra sumelor alocate serviciilor de IT. Comisia ar intenționa să retragă sprijinul IT acordat Parchetului European începând cu 31 decembrie 2024, cu o sumă estimată la aproximativ 5 milioane de euro.

Un aspect important al acestui conflict ar putea fi nu numai reducerea bugetului IT, ci și importanța Parchetului European în investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE. Instituția are competența de a conduce anchete transfrontaliere împotriva organizațiilor infracționale care vizează fondurile UE.

În plus, EPPO a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anchete în 2023, inclusiv peste 200 de investigații legate de mecanismul de redresare și de reziliență (PNRR). Totodată, procurorii EPPO au preluat ancheta privind presupuse nereguli în comportamentul Ursulei von der Leyen. Comisia Europeană a răspuns că a fost dispusă să continue să sprijine serviciile informatice ale EPPO în viitorul apropiat, dar nu a făcut alte comentarii.

Această dispută subliniază tensiunile dintre instituțiile UE și importanța independenței și resurselor adecvate pentru Parchetul European în îndeplinirea sarcinilor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!