Sari la conținut

Parlamentul a votat Guvernul propus de Marcel Ciolacu


Parlamentul se reunește joi în şedinţă comună pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu , după ce miercuri audierile candidaților pentru a ocupa funcțiile de miniștri în cabinetul condus liderul PSD s-au desfășurat pe repede înainte. Noul premier nu are vreo emoție, matematica parlamentară arătând că guvernul are aproape 60 de voturi în plus față de necesar. Pentru învestire este nevoie de 234 de voturi, iar PNL, PSD și minoritățile au 292, transmite sursa. Joi, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă comună, de la ora 12.00, pentru învestirea Guvernului Ciolacu.

Noul guvern pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să îl conducă în următorul an și jumătate va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Ciucă – au dispărut Sportul și Turismul.

PSD și PNL și-au împărțit în mod egal portofoliile, iar fiecare partid va avea câte un vicepremier – Marian Neacșu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL, mutat de la Justiție la Interne), în timp ce UDMR a fost lăsat în afara guvernării.

Potrivit ordinii de zi a ședinței comune a celor două camere, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului.

Vor avea loc dezbateri, apoi Parlamentul va acorda încredere Guvernului Ciolacu cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Chiar dacă UDMR a anunțat că nu va vota, PNL și PSD nu au emoții în ceea ce privește majoritatea.

Anunțul liderului Uniunii, ​Kelemen Hunor, a venit previzibil după ce PNL și PSD au lăsat UDMR în afara Palatului Victoria, iar Nicolae Ciucă a anunțat că oamenii Uniunii din eșalonul doi al ministerelor vor fi dați afară.

După ce Guvernul va primi votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!