Sari la conținut

Parlamentul Canadei afectat de acuzații de trădare

Guvernul canadian, condus de Justin Trudeau, a cedat presiunilor opoziției luni și a acceptat extinderea anchetei publice asupra ingerințelor străine, în urma acuzațiilor de trădare care vizau unii deputați și senatori, informează AFP, conform sursei.

Comisia parlamentară care investighează aceste probleme a dezvăluit săptămâna trecută că unii parlamentari au fost implicați, “voluntar sau nu”, în operațiuni de ingerință străină, divulgând secrete altor țări.

Raportul nu menționează public numele persoanelor implicate, dar evidențiază “deficiențe grave” în reacția autorităților de la Ottawa la aceste amenințări, ceea ce “ar putea avea consecințe pentru Canada pe termen lung”.

“Ingerința este o problemă extrem de îngrijorătoare care trebuie tratată cu seriozitate. Trebuie să asigurăm canadienii că ne protejăm democrația”, a declarat premierul Justin Trudeau.

El dorește ca comisia să continue investigațiile, acceptând parțial cererile opoziției. Partidele de opoziție au cerut ca ancheta independentă să investigheze posibilele acte de trădare și să “dezvăluie numele deputaților care și-au trădat țara”, a afirmat deputatul conservator Andrew Scheer.

Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP) și aliat al lui Justin Trudeau, a subliniat că poporul canadian “are dreptul de a ști” despre aceste acuzații “foarte tulburătoare”.

Întrebat în repetate rânduri, ministrul securității publice, Dominic LeBlanc, a refuzat să dezvăluie identitatea parlamentarilor menționați în raport, afirmând că acest lucru “nu este legal”. Raportul menționează în special finanțarea secretă a campaniilor politice și schimbul de informații confidențiale despre activitatea și opiniile parlamentarilor cu agenți ai unor servicii de informații străine.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!