Sari la conținut

Parlamentul suedez afirmă la Vilnius că Ucraina ar trebui să primească garanții de aderare la NATO

Summitul NATO de la Vilnius nu trebuie să se încheie cu simple vorbe, Ucraina trebuie să primească garanții că va deveni membră a alianței după ce va câștiga războiul.

Așa a declarat deputatul suedez Magnus Jakobson, reprezentant al coaliției Partidului Creștin-Democrat din Suedia (Riksdag), într-un comentariu pentru sursa.

“Poziția mea este că Ucraina ar trebui să devină membru NATO. În ceea ce privește summitul NATO de la Vilnius, Ucraina ar trebui să obțină garanții că va deveni membru. Nu acum, summitul de la Vilnius este prea devreme pentru asta, după victorie, dar la Vilnius nu ar trebui să fie doar vorbe”, a spus politicianul.

“Sunt convins că Ucraina va învinge, este doar o chestiune de timp, antrenamentul piloților voștri pe F16 și Grippen a început deja”, a rezumat parlamentarul suedez.

Anterior, tot în Bundestag-ul german, s-a cerut ca Ucraina să primească un MAP și un calendar de aderare la NATO încă de la summitul de la Vilnius. Deputatul CDU/CSU și membru al Comisiei pentru relații externe Roderich Kiesewetter a declarat că țările care sprijină Ucraina ar trebui să nu se mai limiteze doar la exprimarea de regrete ca răspuns la noile crime de război ale Rusiei, ci este nevoie de un răspuns energic față de Rusia. Un astfel de răspuns, a spus el, ar trebui să fie un plan de aderare la NATO și un calendar de aderare la alianță, pe care Ucraina l-a primit deja la summitul de la Vilnius.

La rândul său, un membru al Parlamentului European din partea Estoniei și membru al comisiei pentru relații externe, Jake Madison, a declarat că un rezultat bun al summitului NATO de la Vilnius ar fi o declarație unificată a tuturor membrilor alianței, potrivit căreia Ucraina va deveni membru NATO în următorii trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!