Sari la conținut

Pentagon: Construirea unui port artificial pentru transportul de ajutoare în Fâşia Gaza este în curs de finalizare

Departamentul Apărării al Statelor Unite a declarat miercuri că construcția portului artificial temporar construit de armata americană pentru a permite trimiterea de ajutoare umanitare suplimentare în Fâşia Gaza este mai mult de jumătate finalizată, potrivit AFP, scrie sursa.

Confruntat cu întârzierile şi blocajele Israelului în ceea ce priveşte livrarea pe uscat a ajutorului umanitar pentru locuitorii din Fâşia Gaza lovită de un dezastru umanitar, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat la începutul lui martie construirea acestei instalaţii, potrivit Agerpres.

„Până în prezent, avem finalizat peste 50% din port”, a declarat presei Sabrina Singh, purtătoare de cuvânt adjunctă a Pentagonului.

Acest port, al cărui cost de construcţie ar urma să se ridice la aproximativ 320 de milioane de dolari, va fi operaţional la începutul lunii mai, potrivit autorităţilor americane. Dar această iniţiativă nu poate înlocui convoaiele terestre, a avertizat însă Washingtonul.

Anunţul a fost făcut în timp ce secretarul de stat Antony Blinken se află în Orientul Mijlociu. Şeful diplomaţiei americane a vizitat miercuri Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza.

Cu o zi înainte, în Iordania, el a vorbit despre un „progres real şi important” în ceea ce priveşte ritmul de intrare a ajutoarelor, dar că mai sunt „încă multe de făcut”.

Un înalt responsabil al administraţiei americane a afirmat săptămâna trecută că toţi cei 2,2 milioane de locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu insecuritatea alimentară.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul fără precedent lansat de Hamasul palestinian pe 7 octombrie în Israel, care a luat viaţa a cel puţin 1.170 de persoane, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis 34.568 de persoane în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!