Sari la conținut

Persoana reținută în legătură cu atentatul asupra premierului Slovaciei este suspectată că ar fi implicată în grupuri cu orientare pro-rusă

Juraj Cintula, individul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost asociat anterior cu grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții Slovaci), conform declarațiilor jurnalistului de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, preluate de publicația independentă rusă Meduza, transmite sursa.

Bărbatul reținut pentru încercarea de asasinare a lui Robert Fico. În ianuarie 2016, Juraj Cintula a postat pe pagina de Facebook a grupului Slovenskí Branci, exprimându-și public susținerea pentru aceștia. Postarea era însoțită de o fotografie cu Cintula.

Slovenskí Branci este o organizație paramilitară neînregistrată, activă în Slovacia din 2012. Jurnaliștii de investigație de la publicația VSquare au relatat în 2019 că Slovenskí Branci a avut legături cu filiala slovacă a mișcării de motocicliști pro-Kremlin „Night Wolves” și cu liderul acesteia. Gruparea a fost antrenată de către foste forțe speciale ruse. În octombrie 2022, Slovenskí Branci a anunțat că își va înceta activitatea.

Premierul slovac Robert Fico a fost atacat în după-amiaza zilei de 15 mai în orașul Handlova (la 190 de kilometri de Bratislava). Atacatorul l-a împușcat pe Fico de cinci ori. Premierul a fost operat și se află într-o stare stabilă. Suspectul în atac a fost arestat.

Este vorba despre un bărbat în vârstă, cunoscut pentru activitatea sa artistică, care deținea arma în mod legal. Fiul său a declarat pentru publicația slovacă Aktuality că nu poate înțelege incidentul și că tatăl său nu avea probleme de natură psihică și nu a menționat niciodată intenții violente împotriva vreunui politician.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!