Sari la conținut

Perspectivele implicării trupelor străine în Ucraina: Declarația lui Macron și discuțiile internaționale

După declarația președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la probabilitatea implicării trupelor franceze în războiul din Ucraina, comunitatea internațională a început discuții active pe această temă. Majoritatea țărilor s-au opus, inclusiv Polonia, Republica Cehă, Belgia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și SUA. În Franța însăși, opiniile au fost împărțite – adversarii președintelui francez s-au opus ideii și l-au criticat pe Macron.

Cu toate acestea, Estonia și Lituania au susținut declarația liderului, deoarece statele baltice se află sub cea mai mare amenințare din partea Rusiei, iar conștientizarea lor cu privire la pericolul real este mult mai mare decât cea a statelor care frânează sprijinul.

Trebuie să înțelegem că nu a existat nicio cerere din partea Ucrainei de a aduce trupe străine pe teritoriul său. Inițiativa principală a venit din partea lui Macron, care a sugerat că o astfel de decizie ar putea accelera victoria Ucrainei.

În timpul unei audieri în Senat, premierul francez Gabriel Attal a declarat că aducerea de trupe franceze în Ucraina ar putea contribui la consolidarea apărării aeriene, la antrenarea armatei ucrainene și la protejarea granițelor Ucrainei. Potrivit acestuia, Parisul nu are o decizie finală, ci doar o asumă, deoarece Rusia este o amenințare directă și imediată pentru Franța din toate punctele de vedere.

Ucraina luptă nu numai pentru libertatea sa, ci și pentru pacea din întreaga Europă. Acesta este motivul pentru care sprijinul francez pentru Ucraina a crescut semnificativ de la începutul invaziei la scară largă, țara a început să furnizeze arme moderne, deși a refuzat să facă acest lucru la începutul anului 2022. Situația cu transferul de trupe poate fi identică, Occidentul refuzând inițial să ofere asistență importantă, dar înfrângerile Ucrainei pe linia frontului și prelungirea războiului de către Rusia forțează o schimbare de atitudine.

Escaladarea agresiunii rusești a dus la furnizarea de arme și echipamente ultramoderne Ucrainei, ceea ce era exclus la începutul invaziei. Prin urmare, perspectiva implicării trupelor în războiul ruso-ucrainean rămâne sub semnul marilor îndoieli, dar faptul că discuțiile pe această temă au început deja dovedește cât de mult și-a schimbat lumea percepția asupra Rusiei.

Emmanuel Macron crede cu tărie că nu pot exista “linii roșii” în chestiunea susținerii Ucrainei. Gândul liderului francez la această idee a măcinat comunitatea internațională și a aruncat semințele care ar putea duce la schimbări radicale în bine în acest război. Formatul trimiterii de trupe în Ucraina ar putea fi, de asemenea, diferit.

În timp ce trimiterea de trupe străine direct pe linia frontului pentru a îndeplini misiuni de luptă rămâne puțin probabilă, trimiterea de personal militar pentru a sprijini logistica sau pentru a proteja infrastructura critică sau granițele Ucrainei are toate șansele să se realizeze.

Într-un astfel de caz, pericolul pentru trupele străine ar fi minim, dar sprijinul pentru Ucraina și contribuția la victoria viitoare ar continua. Desigur, această opțiune este mai puțin eficientă, deoarece într-un război cu Rusia funcționează doar metodele radicale.

Atragerea de trupe străine pe teritoriul Ucrainei are dezavantajele sale, printre care se numără posibilitatea escaladării conflictului cu Rusia. Cu toate acestea, există mai multe avantaje, printre care principalul este victoria asupra regimului rusesc.

Războiul ruso-ucrainean a atins deja o amploare fără precedent și necesită o intervenție promptă din partea Occidentului. Când majoritatea liderilor își vor da seama de acest lucru, s-ar putea să fie prea târziu. În ciuda declarațiilor zgomotoase, Putin se teme de implicarea directă a NATO în război, așa că folosește intimidarea. Kremlinul își dă seama că, fără asistență occidentală, Ucraina va fi invadată, iar odată cu aceasta vine perspectiva unui război de uzură cel puțin și cel mult a unei înfrângeri rusești.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, i-a liniștit pe francezi: “Copiii voștri nu vor muri în războiul din Ucraina”. Cu toate acestea, în cazul în care Rusia atacă unul dintre statele membre NATO, alianța va fi cea care va decide unde să-și trimită trupele. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nicio țară din Alianță nu are dreptul să trimită trupe în Ucraina fără acordul celorlalte țări membre.

Cu toate acestea, istoria conține exemple disponibile care demonstrează contrariul, în care membrii NATO au desfășurat propriile campanii militare independent de alianță: operațiunile SUA și ale Regatului Unit în Irak, ale Franței în Africa, ale Turciei în Siria și altele asemenea. Având în vedere că situația din Ucraina se poate schimba în fiecare minut, există posibilitatea ca trupele străine să fie aduse pentru a păstra și proteja integritatea Europei, printre altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!