Sari la conținut

Peste 130 de tone de carne de pui, furate într-un jaf de proporții în Cuba, în contextul în care alimentul este vândut „pe cartelă”

Cuba a pus sub acuzare 30 de persoane pentru furtul a 133 de tone de carne de pui, pe care apoi le-au vândut la negru, pe stradă, un jaf de proporţii mai rar întâlnite care survine într-o perioadă în care statul condus de comunişti se confruntă cu o penurie de alimente, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Hoţii au luat carnea, care se afla în 1.660 de cutii albe, dintr-un depozit de stat din capitala Havana şi au folosit veniturile obţinute din vânzare pentru a cumpăra frigidere, laptopuri, televizoare şi aparate de aer condiţionat, a relatat vineri seara televiziunea de stat cubaneză.

Carnea de pui face parte dintre alimentele care în sistemul cubanez se dau pe “carnetul de raţie”, introdus după revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro pentru a oferi alimente de bază subvenţionate pentru toată populaţia.

Cantitatea de carne de pui furată era echivalentul unei raţii de pui pentru o lună pentru o provincie de mărime medie, la porţiile actuale de distribuţie, a declarat Rigoberto Mustelier, directorul COPMAR, distribuitorul guvernamental de alimente.

Printre hoți, şefi de tură şi lucrători IT din cadrul fabricii

Cantitatea de pui disponibilă prin intermediul carnetului de raţii a scăzut brusc în ultimii ani, deoarece criza economică a adus o penurie de alimente, combustibil şi medicamente în statul comunist. Multe produse subvenţionate ajung la populaţie cu zile, săptămâni sau chiar luni mai târziu decât era programat, lăsând oamenii care câştigă un salariu mediu de 4.209 pesos pe lună (14 dolari la cursul de schimb informal) să caute alte modalităţi de a se descurca.

Autorităţile nu au precizat când a avut loc furtul de carne de pui, dar au precizat că acesta s-a produs probabil între miezul nopţii şi ora 2 dimineaţa, când au detectat fluctuaţii ale temperaturii în depozitul frigorific. Supravegherea video a surprins camioanele care transportau alimentele în afara depozitului.

Printre cei 30 de inculpaţi se numără şefi de tură şi lucrători IT din cadrul fabricii, precum şi agenţi de securitate şi persoane din exterior care nu sunt direct afiliate cu compania, se arată în reportajul televizat. Suspecţii, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea fi condamnaţi la 20 de ani de închisoare.

Infracţionalitatea a crescut odată cu dificultăţile economice de la sfârşitul pandemiei de COVID-19, deşi rapoartele privind furturi la scară largă precum acesta sunt încă o raritate pe insula din Caraibe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!