Sari la conținut

Peste 30 de avione de război chineze au fost detectate în jurul Taiwanului în decursul de doar 24 de ore

Taiwanul a anunțat că a detectat într-o singură zi 32 de avioane de război chineze în jurul insulei, dintre care 20 „au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan”, o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan, relatează AFP, conform sursei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Taiwan, în aceeași perioadă, au mai fost detectate cinci nave de război care operau în jurul insulei.

Drept răspuns la acțiunile Chinei, Taiwan a apelat la avioane de patrulare, nave ale marinei şi sisteme de rachete ale unei „terţe părţi” pentru a monitoriza situația.

Acțiunile Chinei din ultima zi reprezintă a doua cea mai mare desfășurare de forțe din acest an, menționează AFP.

La sfârșitul lunii ianuarie și la începutul lui februarie, Taiwanul a detectat 33 de avione de luptă chineze. Operațiunea a avut loc la scurt timp după alegerea noului președinte al Taiwanului, un oficial care nu este agreat de Beijing.

De asemenea, în februarie, au fost detectate 11 nave de război ale Chinei în jurul insulei.

Taiwanul a fost văzut mereu de Partidul Comunist Chinez drept parte a teritoriului chinez, lucru pe care autoritățile din Taipei îl contestă, în vreme ce își susține independența. Pentru Beijing, insula aflată la doar 130 de kilometri distanță are o importanță simbolică, strategică și economică.

Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, aflată la est de China continentală, este guvernată democratic și independent de Beijing încă din 1949. Dar China, care consideră că insula este teritoriul său, a promis că în cele din urmă o va „unifica” cu țara, avertizând că va folosi și forța dacă va fi necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!