Sari la conținut

Plănuiește Putin să deschidă un al doilea front cu mâinile unui aliat îmblânzit?

La 26 martie 2024, președintele autoproclamat al Belarusului, Alexander Lukașenko, a efectuat o inspecție a “pregătirii de luptă a forțelor armate” ale republicii. Un punct aparte al evenimentului a fost o conversație între dictator și militari, dedicată “planurilor ulterioare pentru un posibil atac” asupra țărilor limitrofe Belarusului. Motivele, încă o dată, se află chiar în manipulările regimului de la Minsk, care nu încetează să afirme despre o anumită “amenințare” din partea Occidentului.

Pe canalul Telegram “Pool One” a fost publicată o înregistrare video cu un fragment din conversația lui Lukașenko cu comandantul Comandamentului Operațional de Nord-Vest, Alexander Naumenko. În ea, dictatorul belarus spune că unii “ei” tot timpul “trăncănesc despre coridorul Suvalki” și îl întreabă pe comandant despre distanța dintre Belarus și regiunea Kaliningrad. Acesta a răspuns că este vorba de 42 de kilometri în linie dreaptă. În replică, Lukașenko a spus: “Practic nimic…. Ei bine, nu ar trebui să se comporte așa. În momentul de față va trebui să se confrunte cu republicile baltice…. Și preluați o parte din Polonia”.

De asemenea, el a întrebat dacă ministrul este sigur că va putea să țină acest teritoriu de-a lungul frontului cu trupele sale. El a răspuns că “toate acțiunile au fost planificate, se lucrează la problemele legate de pregătirea de luptă și se pregătește personalul”.

Ce este coridorul Suvali menționat de aliatul lui Putin? Este un coridor terestru între Belarus și regiunea Kaliningrad din Federația Rusă, situat în apropierea orașului Suwalki. Cucerirea acestui teritoriu ar uni regiunea Kaliningrad și Belarus. De asemenea, ar duce la întreruperea legăturii terestre a țărilor NATO: Lituania, Estonia și Letonia.

Această regiune este cea pe care coaliția de dictatori o folosește în mod regulat pentru a crea tensiuni în țările partenere ale Ucrainei. Încă din octombrie 2023, primul secretar adjunct al Consiliului de Securitate din Belarus, Pavel Muraveiko, a propus “străpungerea coridorului” către regiunea Kaliningrad din Federația Rusă. Separat, merită remarcată și amenințarea reprezentată de PMC “Wagner”.

Mercenarii au fost deportați în Belarus după “marșul justiției” și au început să construiască tabere pentru cazarea lor chiar lângă așa-numitul “coridor”. După cum a declarat Lukașenko în discursurile sale din această perioadă, mercenarii PMC doreau să meargă “în turneu” în Polonia. Bineînțeles, după reacția țărilor NATO, dictatorul și-a pierdut brusc încrederea și a decis să se justifice cu un “simț al umorului neobișnuit”.

Deosebit de interesantă este tirada exprimată de autoproclamatul președinte al Belarusului în această perioadă. Acesta a declarat că autoritățile poloneze ar fi trebuit să-i mulțumească pentru faptul că PMC Wagner se afla literalmente “sub tutela” Poloniei. Lukașenko nu a precizat câți mercenari s-au “mutat” atunci temporar pe teritoriul Belarusului, dar, potrivit acestuia, grupul “Wagner” ar avea sub control un total de 30 de mii de luptători.

Este demn de remarcat faptul că nu a trebuit să se aștepte mult timp pentru o reacție din partea țărilor conectate cu coridorul. Polonia a creat atunci noi unități militare pentru a întări granițele cu Belarus. Prima unitate a fost deja formată. Este vorba de un batalion de geniști, situat pe teritoriul coridorului Suwałki.

După ce am analizat toate cele menționate mai sus, se poate trage o concluzie evidentă. Videoclipul ostentativ al lui Lukașenko este un alt act de provocare din partea uniunii de dictatori pentru a distrage atenția Uniunii Europene și NATO de la frontul ucrainean. Putin a jucat această “carte” în mod repetat în ultimii doi ani.

Dar nu ar trebui să reacționăm la acest lucru ca la un “zgomot informațional”. Ar trebui să se înțeleagă că atât pentru Putin, cât și pentru Lukașenka, viețile soldaților nu au nicio valoare și sunt gata să trimită la moarte sute, mii, zeci de mii de cetățeni ai lor în numele unor interese personale. Toate acestea pentru a realiza sarcina de care au nevoie – să schimbe vectorul colectiv al Occidentului și să reducă fluxul de ajutor către forțele armate ale Ucrainei.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!