Sari la conținut

PNL a propus un proiect de lege la Senat, care propune o nouă metodă de calcul a vârstei de pensionare pentru femei, bazată pe numărul de copii crescuți.

Potrivit acestui proiect, femeile care au îndeplinit stagiul minim de cotizare contributiv și care au avut copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani ar beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare.

Astfel, conform proiectului, femeile care au avut un copil ar ieși la pensie cu un an mai devreme, în timp ce cele care au avut doi copii ar putea ieși cu un an și șase luni mai devreme. Această reducere ar crește progresiv în funcție de numărul de copii, culminând cu o reducere de trei ani și șase luni pentru femeile care au crescut șase copii sau mai mulți.

Argumentul principal al inițiatorilor se bazează pe preocuparea pentru declinul demografic în România, evidențiat de rezultatele preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor din 2021. Ei subliniază că migrația tinerilor și incoerența politicilor pro-nataliste au contribuit la această tendință negativă.

Inițiatorii subliniază, de asemenea, că această măsură se încadrează în tendințele europene, unde alte state au adoptat politici similare pentru stimularea natalității. Mai mult, ei afirmă că proiectul nu va avea un impact bugetar semnificativ pe termen scurt, dar va avea un efect pozitiv asupra dinamicii demografice a României pe termen lung.

Proiectul de lege a fost înaintat la Senat pentru discuție și așteaptă decizia finală a Camerei Deputaților.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!