Sari la conținut

„Poligon militar, loc de gunoaie și casă a migranților” – mesajul lui Șor, de la Moscova, contra referendumului Moldovei pentru UE. Analist: „Sunt oameni care cred”

Ilan Șor președintele blocului politic „Pobeda”, înființat duminică la Moscova, a declarat că UE vrea să transforme Moldova în „poligon militar”, „loc de conlucrare a deșeurilor” și să aducă aici toți migranții din Europa. Analistul politic Ion Tăbârță spune pentru HotNews.ro că astfel de sperietori sunt crezute de moldoveni vulnerabili socio-economic și de cei captivi ai presei rusești.

Mai multe declarații legate de aderarea Moldovei la UE au fost făcute la Moscova de Ilan Șor, cu ocazia înființării blocului politic „Victorie” („Pobeda”) care reunește mai multe partide proruse de la Chișinău.

Acțiunea oligarhului fugar vine în contextul în care pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale, în Moldova va avea loc un referendum pentru aderarea la UE.

Moldova va deveni un „poligon pentru acțiuni militare”, „un loc pentru conlucrarea deșeurilor” sau „unde vor fi trimiși toți migranții din Europa” a declarat Șor în cadrul evenimentului care a avut loc într-un hotel de lux din Moscova.

Analistul politic de la Chișinău, Ion Tăbârță susține că acțiunea de duminică arată că regimul lui Putin investește foarte mult în propaganda din Moldova, iar una din mizele acestui bloc politic este compromiterea referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană.

52 de persoane puse sub învinuire, în alt dosar

Procurorul general interimar Ion Munteanu de la Chișinău a declarat luni, în cadrul unei emisiuni despre evenimentul partidelor afiliate lui Ilan Şor la Moscova, că „această acțiune are tendința de atentare la securitatea statului”.

Explicație foto: Ilan Șor, în timpul campaniei electorale

Munteanu a spus că şi în cazul partidelor „Şansa” şi “Renaștere”, care sunt afiliate lui Ilan Şor și care au intrat în blocul „Victorie” („Pobeda”), există „bănuiala rezonabilă privind finanțarea ilegală”.

Până în prezent, în unul din dosarele privind finanțarea ilegală a fostului partid „ŞOR”, 56 de persoane sunt puse sub învinuire.

Ce a declarat Șor la Moscova

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul fraudei bancare, a creat duminică, la Moscova, blocul politic „Victorie”, pe care îl va conduce din poziția de președinte. Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a devenit secretar executiv al formațiunii, iar Marina Tauber, deputată aleasă de pe lista fostului partid „ȘOR”, a fost numită secretar.

„Mulți întreabă: De ce la Moscova? Eu o să explic. Cu siguranță, noi cu plăcere am fi organizat evenimentul nostru la Chișinău, la Orhei, în Găgăuzia și în alte regiuni ale țării noastre, însă astăzi Moldova este un stat capturat. Astăzi, în Moldova orice persoană care gândește altfel, nu are dreptul să vorbească. În Moldova s-a format un GULAG (Direcția Principală a Lagărelor de Muncă Corectivă din perioada URSS – n.r.)”, a declarat Șor de pe scena unei săli dintr-un hotel din Moscova.

Ulterior, în cadrul briefingului după eveniment, citat de presa rusă, Ilan Șor a făcut declarații care nu au o bază factuală.

„Neaderarea la Uniunea Europeană este salvarea”

„Astăzi scopul nostru principal și sarcina pentru care ne-am adunat este victoria în cadrul alegerilor prezidențiale a candidatului care va putea uni societatea, care va putea asigura, prin voința politică, organizarea alegerilor parlamentare, care vor avea loc în țara noastră peste câteva luni de la alegerile prezidențiale. A doua sarcină a noastră principală este victoria în cadrul referendumului. Mai exact, referendumul privind aderarea, dar mai corect neaderarea la Uniunea Europeană. Aceasta este o prioritate și, de facto, ultima salvare pentru statul nostru”, a spus Șor.

”Astăzi, Uniunea Europeană ne dă foarte clar să înțelegem că Moldova trebuie să fie prefăcută într-un poligon pentru acțiuni militare. Ei astăzi aprovizionează Moldova cu arme, fără a întreba cetățenii, dacă vor acest lucru sau nu. Este o rușine a UE ca în condițiile sărăciei care există astăzi, să dea oamenilor, nu pensii și salarii, ci arme”, a adăugat vorbitorul.

”În al doilea, rănd, noi cunoaștem foarte clar despre planul lor de a crea pe teritoriul Republicii Moldova un poligon privind conlucrarea deșeurilor. Noi cunoaștem că ei elaborează un plan amplu ca după referendum să fie aplicată o nouă politică pentru migranți: ei vor să trimită toți migranții lor în Moldova. Noi luptăm pentru salvarea țării noastre, pentru că, după cum știți, Moldova este un stat capturat de către regimul de Vest”, a mai zis Ilan Șor la Moscova.

Analist politic de la Chișinău: „Șor exploatează denumirea „Victorie” prin asocierea cu cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Această acțiune era mai puțin așteptată, dar până la urmă nu este una surprinzătoare. Până acum acești politicieni mergeau la Moscova, se întâlneau acolo, făceau poze simbolice cu Vladimir Putin. Această denumire „Pobeda -Victorie” înseamnă că propaganda rusească vrea să mențină în memoria poporului rus, dar și a popoarelor postsovietice, ceea ce ei numesc „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a explicat Ion Tăbârță pentru Hotnews.ro.

”Regimul lui Putin investește mult propagandistic pentru a menține încrederea oamenilor prin această memorie a războiului mondial”, spune analistul.

”Acest bloc nu este altceva decât o modalitate de a da o formă juridică fostului partid Șor (care a fost declarat neconstituțional în iunie 2023 – n.r.)”. Analistul susține că formațiunile lui Șor nu sunt singurele prin care acționează Moscova la Chișinău.

”Proiecte camuflate pro-ruse”

„În afara acestui bloc „Victorie”, avem și alte partide pro-ruse, care sunt proiecte politice clasice, cum ar fi socialiștii și comuniștii. Totodată, avem anumite proiecte camuflate pro-ruse care se declară proeuropene: partidului domnului Chicu, aceeași doamna Irina Vlah (n.r.- fosta bașcană din Găgăuzia), dar și, de ce nu, partidul MAN al lui Ion Ceban (n.r.- primarul Chișinăului). Scopul lor este de a acumula cât mai multe procente, în perspectiva creării unor coaliții postelectorale după alegerile parlamentare din 2025”, a spus Ion Tăbârță.

În repetate rânduri, partidele nominalizate de analistul politic au respins în spațiul public afirmația că ar fi pro-ruse.

„Există persoane social-vulnerabile care cred în aceste sperietori”

Potrivit lui Tăbârță, electoratul pe care mizează Șor sunt persoane social-vulnerabile, dar și cele care se informează exclusiv din sursele propagandistice ale Federației Ruse.

„Clar că ar trebui să fie anumite pârghii pentru asanarea spațiului informațional. Aici cred că nu rezolvi problema dacă doar ai închis un post de televiziune, ai suspendat licența”, spune analistul.

”De mai multe ori se spune că nu sunt legi, sau nu sunt instrumente prin care anumite persoane să fie trase la răspundere pentru astfel de ilegalități. Însă ceea ce face Șor arată încă o dată că el exploatează în cel mai josnic mod populația, pentru că, din păcate, există la noi anumite categorii ale populației, în mod special persoane social-vulnerabile sau cele care se află în spațiul informațional al Federației Ruse, care cred în aceste „sperietori” (n.r.- afirmațiile legate de transformarea Moldovei în poligon, de exemplu)”, a mai declarat Tăbârță.

Analistul de la Chișinău spune că miza blocului politic nou format este să acumuleze în jur de 10-15% din voturi, procentul cu care era cotat partidul Șor în Moldova înainte de a fi declarat ilegal.

„Guvernarea trebuie să înțeleagă că va fi o campanie pentru a compromite referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. În mod evident, Maia Sandu când a anunțat acest referendum, a ridicat mizele alegerilor prezidențiale”, a mai spus expertul.

Ce crede că ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău

Analistul spune că acest bloc politic reprezintă practic o reambalare a partidului Șor care a fost scos în afara legii și că autoritățile trebuie să ia măsuri în cazul în care vor avea probe care demonstrează ilegalități.

„Totuși partidul este o entitate juridică, dar în această entitate juridică sunt anumite persoane care trebuie să răspundă pentru anumite acțiuni ilicite. Nimeni din cei care au fost în acest partid însă nu a fost tras la răspundere”, a mai spus Tăbârță.

Partidul de guvernare din Moldova a reacționat la formarea blocului „Pobeda”

„O țară întreagă i-a văzut pe trădătorii de țară la Moscova. Cred că putem spune clar: la Moscova s-a creat blocul criminal organizat Victoria/Pobeda. Totuși, nu toți sunt acolo pe scenă. O parte se ascund încă la Chișinău, în spatele altor partide. În următorii ani trebuie să scăpăm de ei”, a declarat vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate Andrei Spînu, pe rețelele sociale.

„Unii deja au început a crede că Șor trăiește doar în televizor și doar de acolo trage discursuri la adunări de partid. Dar nu, el există în realitate. Fugar în toată lumea civilizată pentru spălătorii de bani și alte crime, Șor face evenimente politice la Moscova, se simte om liber”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

”Niciodată nu a fost mai clar ca acum cine este sponsorul și protectorul marii corupții din Moldova. Kremlinul interzice vinurile noastre, interzice fructele noastre, în schimb permite accesul politicienilor corupți ca Șor și alții. Îi protejează și promovează. Iar despre cei din „echipa” noului „bloc”… of, nici trădători nu-i poți numi. Trădător implică ceva cu un sens mai adânc. Că ai fi avut așteptări de la om, iar el/ea le-a dezamăgit. Ei nici trădători nu sunt. Simpli mercenari, de vânzare oricui îi plătește”, a mai spus ministrul Alaiba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!