Sari la conținut

Polonia a primit prima tranșă de fonduri pentru planul său PNRR, după soluționarea disputelor cu UE

Comisia Europeană a transferat luni Poloniei prima plată din fondurile ce revin acestei ţări în planul european de relansare post-pandemie, fonduri pe care i le blocase în urma conflictului cu fostul guvern conservator polonez pe tema statului de drept, relatează agenţia EFE, scrie sursa.

Comisia Europeană a acuzat fostul guvern polonez de încălcarea statului de drept prin reformele efectuate în justiţie, discriminarea persoanelor LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.

Invocând aceste motive, Comisia a blocat fondurile ce revin Poloniei în planul european de relansare post-pandemie, o măsură similară fiind luată împotriva Ungariei din aceleaşi motive.

În plus, Bruxellesul nu a mai permis Varşoviei să acceseze nici fondurile de coeziune, deşi, spre deosebire de cazul Ungariei, în cel al Poloniei nu a fost activat noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre ale UE despre care consideră că încalcă statul de drept.

După ce partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a pierdut majoritatea şi guvernarea în urma alegerilor din octombrie, noul guvern condus de liberalul pro-UE Donald Tusk a promis că va anula măsurile fostului guvern criticate de Bruxelles pentru a obţine deblocarea fondurilor şi va restabili statul de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!