Sari la conținut

Polonia achiziționează rachete cu rază de acțiune de 1.000 km din partea SUA

Polonia a declarat luni că a achiziționat rachete de croazieră în valoare de 677 de milioane de euro din Statele Unite pentru a-și întări capacitățile de apărare împotriva unei posibile amenințări din partea Rusiei, conform AFP, relatează sursa.

Ministerul polonez al Apărării a subliniat că războiul din Ucraina a evidențiat importanța capacitații de a lansa rachete către ținte chiar și departe de linia frontului, iar noile rachete AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) vor avea o rază de acțiune de aproximativ 1.000 de kilometri.

Aceste rachete urmează să fie livrate între 2026 și 2030, adăugându-se celor deja existente, cu o rază de acțiune de 370 de kilometri, utilizate pe avioanele poloneze de luptă multirol F-16.

Contractul, ce va fi oficial semnat marți, este parte a unei modernizări rapide a armatei poloneze, accelerată de agresiunea Rusiei în Ucraina. În fața amenințării ruse, Polonia și-a majorat bugetul pentru apărare la aproximativ 4% din PIB, cel mai mare procentaj din cadrul țărilor NATO.

Pe lângă achiziționarea de rachete, Varșovia a făcut și alte achiziții masive de echipamente militare, în special din Statele Unite și Coreea de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!