Sari la conținut

Polonia anunță că este gata să găzduiască arme nucleare

​Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că o posibilă distribuire a armamentului nuclear a fost o temă de discuție între Varșovia și Washington, în contextul amenințării rusești, iar țara sa este gata să găzduiască, relatează Politico. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat că vor lua măsuri dacă acest demers va fi finalizat, potrivit AFP, scrie sursa.

„Rusia militarizează din ce în ce mai mult regiunea Königsberg (Kaliningrad). Recent, și-a relocat armele nucleare în Belarus”, a declarat Duda într-un interviu publicat luni de publicația poloneză Fakt.

„Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare ca parte a partajării nucleare și pe teritoriul nostru, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregătiți pentru asta”, a adăugat el.

Duda a subliniat că subiectul este discutat de Polonia și Statele Unite „de ceva timp”. „Am discutat deja de câteva ori. Trebuie să recunosc că atunci când am fost întrebat despre asta, ne-am manifestat pregătirea”, a precizat Duda.

Replica Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia „va lua toate măsurile retaliatorii necesare pentru a garanta securitatea, potrivit agenției de stat RIA Novosti.

„Militarii vor analiza bine situaţia şi, în toate cazurile, vor lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De la începutul invaziei rusești pe scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022, președintele Vladimir Putin a amenințat în mai multe rânduri cu posibilitatea de a recurge la arme nucleare în scenarii specifice și a deplasat arme nucleare în Belarus, state care se învecinează cu membre NATO precum Polonia, Lituania și Letonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!