Sari la conținut

Președintele bulgar a declarat că vizita lui Zelenski nu a fost convenită

Președintele Rumen Radev s-a plâns că vizita liderului ucrainean Volodimir Zelenski la Sofia, săptămâna trecută, nu a fost convenită cu el și că a aflat după ce acesta a fost deja invitat. Radev a comentat că ar fi putut să nu se întâlnească cu el, dar ar fi fost un semnal rău, potrivit sursei.

„În această situație, cel mai ușor ar fi fost să nu am o astfel de întâlnire, dar acesta nu este un semnal bun pentru Bulgaria, mai ales față de cei 300.000 de bulgari din Ucraina”, a comentat el.

Întâlnirea sa cu Zelenski a fost reflectată pe larg nu numai în Bulgaria, ci și într-o serie de publicații europene. Radev a atras multe critici pentru reticența sa de a se trimite arme în Ucraina. Președintele continuă să vorbească despre intensificarea „eforturilor diplomatice pentru o încetare a focului”.

Interesul bulgar

„Eu întotdeauna am apărat interesele Bulgariei. Întrebarea este ce interese apără politicienii din parlament și guvern. Evident, în multe, multe cazuri, nu interesele bulgare”, a spus Radev. El a mai declarat că speră că pe viitor guvernul va respecta „reguli de bază” privind organizarea unor astfel de vizite.

De asemenea, Radev a fost întrebat dacă este îngrijorat de demitere, deoarece o serie de forțe politice i-au criticat comportamentul. „Să poftească, nicio problemă. Dar toate forțele politice din conducere trebuie să se comporte responsabil față de poporul bulgar și să răspundă intereselor acestuia”, a spus șeful statului.

Problema nu e legată de Zelenski

Radev a cerut guvernului să anunțe exact ce angajamente și-au luat în fața președintelui Zelenski pentru a se oferi arme și muniție.

Cu două zile mai devreme, vicepreședintele Iliana Iotova a declarat că criticile aduse lui Radev au avut drept scop mușamalizarea acestora. „Un lucru este clar – oferirea de mai multe arme crește riscul în acest război. Și este un risc pentru toată lumea”, a spus președintele bulgar.

El a comentat că nu a văzut lista cu armamentul solicitat, pe care a predat-o delegația ucraineană. Radev a explicat că lista este la guvern.

Președintele a mai spus că problema nu era Zelenski. „El e acolo unde i se deschide ușa. Problema nu este cu Zelenski, ci cu politicienii bulgari, care se întrec să vadă cine va promite mai mult”, a spus Radev.

Radev, pus la punct la Sofia de Zelenski

Zelenski a vizitat Bulgaria în primul rând pentru a se întâlni cu cabinetul pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina și care caută totodată modalități de a-i vinde Kievului echipamente nucleare civile.

Întrevederea cu Radev, fost șef al forțelor aeriene care simpatizează Rusia și e echivoc în privința NATO, a mers chiar mai rău decât era de așteptat.

Strânși de-o parte și de alta a unei mese lungi din lemn, delegația ucraineană îmbrăcată în haine militare s-a așezat cu expresii impasibile, scăpând ocazional câte o grimasă și luând note, față în față cu echipa lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că nu există „nici o soluție militară” și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”, relatează Politico.

Zelenski i-a dat replica cu un dispreț atent măsurat. „Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu”, a spus el. „Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Ai spune: Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar?”

„Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt convins că nu ai permite un compromis cu independența ta. E dreptul tău să nu susții ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar mi-aș dori mult să mă înțelegi corect”, i-a spus el cu un sarcasm tăios, în vreme ce Radev, timorat, își găsea din când în când refugiu în caietul din fața lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!