Sari la conținut

Președintele iranian și cubanez s-au întâlnit la Havana pentru a discuta despre sancțiunile Statelor Unite

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a întâlnit joi, la Havana, cu omologul cubanez Miguel Diaz-Canel, ultima oprire într-un turneu în trei ţări din America Latină şi Centrală menit să consolideze sprijinul în rândul aliaţilor săi din America Latină, care, la fel ca Iranul, sunt afectaţi de sancţiunile Statelor Unite, informează sursa.

Raisi a declarat reporterilor, la un forum dedicat comerţului, că Iranul şi Cuba vor căuta oportunităţi pentru a coopera într-o serie de domenii, precum generarea de energie electrică, biotehnologia şi mineritul.

“Condiţiile şi circumstanţele în care Cuba şi Iranul se găsesc astăzi au multe lucruri în comun”, a afirmat preşedintele Raisi în conversaţia cu omologul cubanez Miguel Diaz-Canel. “Cu fiecare zi relaţiile noastre devin mai puternice”.

Înalţi oficiali din cele două ţări au semnat acorduri administrative ce vizează stimularea cooperării în domeniile justiţiei, telecomunicaţiilor şi agenţiilor vamale.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Iranului a discutat în Venezuela despre intensificarea comerţului bilateral şi extinderea cooperării în domeniul petrochimiei. Înaintea sosirii în Cuba, Ebrahim Raisi s-a întâlnit în Nicaragua cu preşedintele Daniel Ortega.

“Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Iran se numără printre ţările care trebuie să se confrunte eroic cu sancţiuni, (…) ameninţări, blocade şi interferenţa imperialismului yankeu şi al aliaţilor săi cu o rezistenţă tenace”, i-a transmis Diaz-Canel preşedintelui iranian.

“Această vizită ne-a întărit convingerea că avem în Iran a naţiune prietenoasă din Orientul Mijlociu, pe care să ne bizuim… şi cu care să vorbim despre cele mai complexe probleme globale”.

Vizita preşedintelui iranian are loc în timp ce şi Cuba acţionează pentru a consolida legăturile cu aliaţi îndepărtaţi, dar importanţi, precum Rusia şi China, ambele state supuse sancţiunilor americane. Preşedintele Cubei s-a întâlnit anul trecut cu preşedinţii Rusiei şi Chinei, întărind relaţiile şi semnând acorduri pentru a uşura povara datoriei ţării şi pentru a obţine ajutor în urma devastatorului impact al uraganului Ian, care a măturat insula toamna trecută.

Cuba comunistă se află sub sancţiuni americane, impuse la scurt timp după revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro. Aceste restricţii, consolidate în timpul administraţiei Trump, au contribuit la o criză economică aproape fără precedent, marcată de o penurie de alimente, combustibil şi medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!