Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda le-a cerut liderilor statelor membre ale NATO să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice eventuală prudenţă ca pe o slăbiciune din partea Occidentului, relatează sursa.
Într-un interviu acordat agenţiei de presă britanice, şeful statului lituanian le-a recomandat aliaţilor din NATO să ignore temerile conform cărora intrarea Ucrainei în NATO ar fi o provocare la adresa Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.
„Nu ar trebui să ezităm în luarea unor decizii mai îndrăzneţe pentru că altfel regimul lui Putin va decide că aliaţii occidentali sunt prea slabi, că ei ar trebui împinşi în colţ şi că apoi vor capitula”, a spus Nauseda, citat de Agerpres.
Ucraina face presiuni asupra NATO pentru ca la summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare Kievul să primească garanţia că va adera la Alianţă de îndată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.
State precum SUA şi Germania sunt însă mult mai prudente, temându-se de aducerea NATO mai aproape de un război activ cu Rusia, care a văzut în extinderea Alianţei o dovadă a ostilităţii Occidentului faţă de Moscova.
Gitanas Nauseda a declarat pentru Reuters că la summitul din 11-12 iulie ar putea fi oferite Ucrainei promisiuni că după război aderarea sa la NATO va urma o procedură mai rapidă şi că ţara va primi în continuare sprijin militar occidental în conflictul contra Rusiei.
„Înţelegem cu toţi că acum, în mijlocul războiului, Ucraina nu poate adera la NATO imediat. Înţelegem acest lucru, ucrainenii înţeleg acest lucru. Dar trebuie să creăm proceduri, să vedem cum procedăm, astfel că nu va fi timp de pierdut dacă războiul se încheie şi victoria este de partea ucraineană”, a explicat preşedintele Lituaniei.
El a mărturisit că se aşteaptă ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski să fie prezent la summitul de la Vilnius, în pofida faptului că acesta a spus că nu are „niciun sens” să meargă acolo decât dacă Kievul primeşte un „semnal” la acea reuniune: „Sper că el va fi aici şi că va juca un rol important în luarea deciziilor de la Vilnius”.
Pe de altă parte, Nauseda a apreciat că posibilitatea ca Suedia să fie acceptată în NATO la reuniunea la nivel înalt de săptămâna viitoare devine „complicată” şi că şansele ca ţara nordică să adere la Alianţă scad cu fiecare zi.
În urma declanşării invaziei ruse în Ucraina, Suedia a solicitat să intre în NATO, dar Turcia şi Ungaria au blocat procesul de ratificare.
În primăvara acestui an, o altă ţară nordică, Finlanda, a devenit membru deplin al Alianţei Nord-Atlantice.