Sari la conținut

Președintele polonez Duda: Violențele din Orientul Mijlociu favorizează Rusia și sporesc presiunea migrației asupra UE

Actualele violențe dintre Hamas și Israel sunt în favoarea Rusiei, deoarece distrag atenția internațională de la agresiunea Moscovei în Ucraina și pot duce la noi presiuni migratorii asupra Europei, a declarat duminică președintele Poloniei, Andrzej Duda, potrivit Reuters.

Polonia, un susținător ferm al Kievului de când Rusia a lansat invazia la începutul anului 2022, a adăpostit peste un milion de refugiați ucraineni.

Dar a respins categoric orice mecanism al Uniunii Europene care i-ar cere să preia o parte din migranții ilegali care intră în bloc din alte direcții.

„Este cu siguranță în beneficiul Rusiei și al agresiunii rusești împotriva Ucrainei. Distrage atenția lumii… Dar, mai presus de toate, mă tem că, din nefericire, va provoca, din păcate, o presiune suplimentară a migrației asupra Europei”, a declarat Duda într-un interviu acordat postului privat de televiziune Polsat News.

„Vom avea probabil un alt val de migranți din Orientul Mijlociu, care va lovi Europa… Securitatea noastră, protecția granițelor Poloniei, desigur, dar și a granițelor Uniunii Europene și a zonei Schengen, devine și mai importantă”, a adăugat el.

Rusia își propune să exploateze atacul Hamas asupra Israelului pentru a distrage sprijinul și atenția occidentală de la Ucraina, arată Institutul pentru Studierea Războiului în evaluarea sa de duminică.

Opoziţia Poloniei şi Ungariei faţă de pactul UE privind migraţia a împiedicat adoptarea unei declaraţii finale comune care să includă şi acest subiect la summitul european desfăşurat vineri în oraşul spaniol Granada, astfel că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a publicat o declaraţie proprie separată pe tema migraţiei, iar declaraţia comună a summitului se referă doar la celelalte subiecte înscrise pe agendă, în special extinderea UE.

„Sunt premierul Republicii Polonia. Sunt responsabil de securitatea Poloniei şi a cetăţenilor ei. Prin urmare, ca politician responsabil, resping oficial tot paragraful cu concluziile summitului despre migraţie”, a precizat pe reţeaua socială X premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!