Sari la conținut

Președintele Poloniei a declarat că țara sa vrea să vadă cât mai repede Ucraina în NATO

Președintele Poloniei, Andrzej Duda (51 de ani), a dat asigurări că țara sa vrea să vadă cât mai repede Ucraina în NATO, dar înțelege teama Germaniei de a da undă verde integrării Ucrainei în organizația militară de frica izbucnirii unui război în Europa, transmite sursa.

Într-un interviu pentru ziarul german „Bild”, preşedintele polonez a afirmat că Ucraina „are o armată puternică, cu multă experienţă”. El a anticipat însă că la summitul NATO „nu se va lua o asemenea decizie”, de integrare a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică. „Trebuie să așteptăm sfârșitul războiului”, a spus președintele, citează La Razon și Rador.

Privind spre viitor, Duda nu exclude staționarea trupelor poloneze în Ucraina în cazul unei încetări a focului cu Rusia în cadrul unei posibile misiuni de menținere a păcii NATO după semnarea armistițiului.

Potrivit lui Duda, viitorul lui Vladimir Putin este complet deschis după revolta militară a grupului Wagner condus de Evgheni Prigojin. Întrebat despre posibile noi revolte, liderul polonez a explicat: „Totul este posibil. Aceasta este Rusia”.

Potrivit unor surse de informații americane citate de jurnalistul Seymour Hersh, în Polonia și România există două brigăzi aeriene cu douăzeci de mii de soldați americani pregătiți pentru o eventuală intervenție militară în Ucraina.

Polonia a devenit cel mai apropiat partener militar al Statelor Unite și al Ucrainei. Konstantin Zatulin, vicepreședintele comitetului pentru relațiile cu mediul ex-sovietic al Dumei Ruse, a declarat recent: „Polonia devine un centru de concentrare a trupelor alături de Belarus și Ucraina”.

Guvernul polonez a fost primul care a livrat la Kiev patru avioane de luptă MiG-29 proiectate de sovietici.

În interviul acordat „Bild”, președintele polonez și-a exprimat simpatia pentru soldații ruși. „Cred că și în Rusia părerile sunt împărțite. Acolo este teroare. Ei nu mor doar pe front”, ci și în accidente misterioase.

Duda a mai recunoscut că îi este „omeneşte” milă de „soldații de rând” ruși pe care Putin îi trimite prost echipați în primele linii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!