Sari la conținut

Președintele rus Vladimir Putin a propus înlocuirea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării cu Andrei Belousov, a anunțat duminică Camera Superioară a Parlamentului

Președintele rus a propus duminică un nou ministru al Apărării, numindu-l pe civilul Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru specializat în economie. Putin dorește ca Serghei Șoigu, ministrul apărării din 2012 și un vechi aliat al liderului de la Kremlin, să devină secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l pe Nikolai Patrușev

„Consiliul Federației a primit candidații propuși de președintele rus Vladimir Putin pentru funcțiile de șefi ai mai multor ministere și departamente federale pentru consultări, au fost propuși: <…> pentru postul de ministru al Apărării – Andrei Removici Belousov.”, arată comunicatul citat de Ria.

Belousov a fost anterior prim-viceprim-ministru în guvernul lui Mihail Mișustin.

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, își va menține postul, la fel și Serghei Lavrov, ministrul de externe, a spus Kremlinul.

Cine este Andrei Belousov, cel care îl va înlocui pe Serghei Șoigu
Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost în diferite momente consilier al președintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006, scrie News.ro.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus.

Propunerea lui Vladimir Putin ca premierul rus în exercițiu Mihail Mişustin să preia un nou mandat a fost confirmată de Duma de Stat, iar șeful viitorului guvern a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, inclusiv nume noi, însă, potrivit Constituţiei, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.

Anunțul vine în contextul în care mai mulți apropiați ai lui Șoigu au fost arestați sau interogați în legătură cu un dosar de corupție.

Reamintim că Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat recent pentru presupuse fapte de corupție. După el, au mai fost arestați în același dosar antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy. Fomin este acuzat că a dat de mită (art. 291 din Codul penal), Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită. Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia.

La începutul lunii mai serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit spunea că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, care este bun prieten cu Șoigu. A lucrat sub conducerea lui Șoigu în Ministerul Situații de Urgență și l-a urmat apoi la biroul guvernatorului regiunii Moscova și apoi, în 2012, la Ministerul Apărării.

În Ministerul Apărării, Țalikov este însărcinat cu propaganda și este este PR-ul personal al lui Șoigu.

Presa internațională a înaintat varianta unor rivalități. Astfel, unii analiști văd dosarul ca pe o încercare de a-l slăbi pe Șoigu. Mai mult, Financial Times a citat o persoană apropiată Ministerului rus al Apărării care spune că Putin, care are grijă să nu ofere prea multă forță niciunei facțiuni, pare să fi ajuns la concluzia că Kremlinul trebuie să contrabalanseze polul de putere al lui Șoigu și al Ministerului Apărării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!