Sari la conținut

Președintele sârb Aleksandar Vucic a dizolvat parlamentul și a anunțat organizarea de alegeri anticipate

Președintele sârb Aleksandar Vucic a dizolvat miercuri parlamentul și a anunțat organizarea de alegeri anticipate pentru data de 17 decembrie a acestui an, când vor avea loc alegeri locale în mai multe municipii din Serbia, inclusiv capitala Belgrad, anunță Reuters, citat de HotNews.

Mutarea lui Vucic vine după ce guvernul sârb a depus luni o cerere oficială în acest sens, notând că „organizarea de alegeri parlamentare în circumstanțele actuale ar întări procesele democratice, reduce tensiunile între facțiunile concurente din societate, respinge discursul ce instigă la ură și reafirma dreptul de a exprima liber opinii și perspective cu privire la diferite subiecte politice, economice și altele, inclusiv promovarea suplimentară a valorilor europene”.

Euronews amintește că viitoarele alegeri vor fi al treilea scrutin parlamentar pe care Serbia îl organizează în doar trei ani și jumătate.

Alegerile vor avea loc în contextul în care partidul de guvernământ din care provine și Vucic a fost pus sub presiuni tot mai mari de către opoziție în urma celor două atacuri armate ce au șocat Serbia în luna mai.

Atacurile au provocat un val de furie publică și proteste pe scară largă împotriva guvernului.

Serbia, îndemnată să își normalizeze relațiile cu Kosovo

Decizia de a organiza alegeri anticipate vine de asemenea în contextul eforturilor diplomatice occidentale de a obține normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo, tensiunile dintre cele două state vecine crescând din nou începând cu finele anului trecut.

În ultimele săptămâni mai multe state europene cheie, printre care Franța, Germania și Italia, au cerut guvernului kosovar să acorde un grad mai mare de autonomie minorității sale sârbe, concomitent cu îndemnarea Serbiei să recunoască independența „de facto” a Kosovo.

Liderii europeni le-au transmis ambelor țări că normalizarea relațiilor dintre ele este o condiție necesară pentru aderarea lor la Uniunea Europeană.

Kosovo a solicitat în mod oficial demararea procesului de aderare în data de 15 decembrie a anului trecut, în timp ce Serbia este o țară candidată din 2012.

Parlamentul European a declarat însă în septembrie anul trecut că va cere Comisiei conduse de Ursula von der Leyen să suspende negocierile de aderare a Serbiei la blocul comunitar din cauza refuzului Belgradului de a se alinia sancțiunilor împotriva Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!