Sari la conținut

Prețurile au crescut rapid în Turcia, iar rata inflației a depășit previziunile analiștilor.

Rata anuală a inflației în Turcia a accelerat mai mult decât prognozele lunii trecute, dar analiștii anticipează o încetinire în lunile următoare, pe fondul majorării dobânzilor, conform Reuters și Bloomberg, relatează sursa.

Conform datelor publicate de Institutul de Statistică (TurkStat) luni, inflația a urcat la 75,45% în mai, comparativ cu nivelul de 69,80% înregistrat în aprilie. Rata inflației lunară a fost de 3,37% în mai, față de 3,18% în aprilie. Ambele cifre depășesc estimările analiștilor.

Autoritățile estimează că la finalul anului, rata anuală a inflației în Turcia va fi de 38%, situându-se astfel printre cele mai rapide ritmuri de creștere din lume, conform FMI.

O mai mare disciplină fiscală și continuarea politicii monetare stricte ar trebui să conducă la creșterea dobânzilor la obligațiunile de stat, odată cu “o îmbunătățire a așteptărilor inflaționiste”, a remarcat Tufan Comert, director la BBVA în Londra.

Creșterea inflației din mai vine pe fondul majorării prețurilor în domeniul educației, a costurilor cu locuințele și la restaurante, conform TurkStat.

Ministrul de Finanțe, Mehmet Simsek, a declarat că “cea mai dificilă perioadă s-a încheiat” și că începând cu luna aceasta se va vedea o îmbunătățire. A scris pe platforma X: “Perioada de tranziție în lupta împotriva inflației s-a încheiat, intrăm într-un proces de scădere a acesteia”.

Analiștii prevăd, de asemenea, o încetinire a creșterii PIB-ului Turciei în lunile următoare, pe fondul politicii monetare stricte și a inflației ridicate, care afectează activitatea economică.

Pentru acest an, analiștii estimează o creștere a economiei turcești de 3,15%, în timp ce Guvernul prognozează o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!