Sari la conținut

Prin atacul asupra Israelului, Iranul şi-a folosit ”dreptul la autoapărare” , susţine Damascul

Siria susţine că Iranul, aliatul său, şi-a exercitat “dreptul la autoapărare” prin efectuarea de lovituri fără precedent asupra Israelului în cursul nopţii, ca răspuns la un raid asupra consulatului său din Damasc, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Răspunsul iranian (…) este un drept legitim la autoapărare”, a declarat duminică ministrul sirian de externe, Faisal Mekdad, citat de agenţia oficială de ştiri SANA.

Într-o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, ministrul sirian a adăugat că Iranul “a oferit răspunsul adecvat entităţii sioniste (…) care nu a respectat convenţiile internaţionale”.

Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului, un atac direct iranian fără precedent care a fost “dejucat”, conform armatei israeliene.

Atacul iranian a fost un răspuns la lovitura de la 1 aprilie care a distrus consulatul iranian din Damasc şi a luat viaţa a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, inclusiv doi generali din Forţa Quds, care operează în afara Iranului.

Teheranul a acuzat Israelul de atac, dar Israelul nici nu l-a confirmat, nici nu l-a infirmat.

Şeful diplomaţiei iraniene a mers la Damasc pe 8 aprilie, unde a inaugurat un nou consulat.

Israelul a efectuat sute de lovituri în Siria vecină împotriva poziţiilor guvernului sirian, a grupurilor pro-iraniene şi a unor ţinte militare iraniene de la începutul războiului în 2011.

Atacurile israeliene asupra Siriei s-au intensificat de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza pe 7 octombrie, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!